Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в ...

Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в

Франция готви санкции, ако Великобритания откаже разрешителни за риболов

Франция огласи опис със наказания, които може да влязат в действие от 2 ноември, в случай че не бъде реализиран задоволителен прогрес в провокирания от Брекзит спор за риболова сред нея и Англия. Париж добави, че работи и по втори кръг наказания, който може да засегне електроенергийните доставки за Обединеното кралство, съобщи Ройтерс.

Франция в частност може да затегне граничния и санитарния надзор за стоките, идващи от Англия, да не позволява английски риболовни плавателни съдове до избрани свои пристанища, както и да ускори инспекциите на камионите, пътуващи от и до Обединеното кралство, обявиха в съвкупно официално съобщение министерствата на морските и европейските казуси на Франция.

" Подготвя се втори кръг наказания. Франция не изключва разновидността да преразгледа електроенергийните си доставки за Обединеното кралство ", се добавя в изказването.

Франските риболовци разполагат единствено с половината от нужните им разрешителни, с цел да ловят риба в английски води, като съгласно Париж тези разрешителни име се поставят по право след Брекзит, съобщи по-рано през вчерашния ден френският държавен представител Габриел Атал, който заяви, че още през днешния ден може да бъде огласен опис с допустими наказания. Някои от тях може да влязат в действие още при започване на другата седмица, в случай че не бъде реализиран задоволителен прогрес, сподели той.

" Търпението ни се изчерпва ", добави Атал, който акцентира, че една от ограниченията може да се отнася до френските електроенергийни доставки за Англия.

Помолен да разяснява обстановката, представителят на на английския министър председател Борис Джонсън съобщи: " Важно е да се подчертае, че 98 % от разрешителните за лов на риба са издадени ".

" Продължаваме да работим с френското държавно управление по даването на още въз основа на доказателствата, които те показват. Както знаете, през финалните седмици бяха издадени редица спомагателни разрешителни. Ще продължим обсъжданията си с тях по този въпрос ", добави той.

Френският министър на европейските казуси Клеман Бон съобщи настрана от това, на изслушване в Народното събрание на Франция, че Париж може да ускори граничните инспекции за стоките от Англия, в случай че ситуацията с риболовните разрешителни не се усъвършенства, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Нашата цел не е да налагаме тези ограничения, а да получим разрешителните ", добави Бон.

Спорът се върти към издаването на разрешителни за лов на риба в териториалните води от шест до 12 морски благи от английското крайбрежие, както и във водите към остров Джърси, притежание на английската корона в Ламанша.

По-рано тази година напрежението към обстановката накара Франция и Англия да изпратят свои кораби към крайбрежията на Джърси. 

Източник: manager.bg