Франция очаква да ограничи разпространението на коронавирус на своя територия

...
Франция очаква да ограничи разпространението на коронавирус на своя територия
Коментари Харесай

Премиерът на Франция: Ако ситуацията се влоши карантинираме цялата страна


Франция чака да ограничи разпространяването на ковид на своя територия посредством удължение на към този момент настъпилия вечерен час и по-строг надзор на личните си граници. Това е главното наличие на пакета от ограничения, който бе показан на близо двучасова конференция в Париж от министър-председателя на републиката Жан Кастекс, оповестява ТАСС.

Ръководителят на френското държавно управление призна в речта си, че вирусът продължава " бързо да се популяризира в цялата страна ". Периодът след новогодишните празници е белязан от ново утежняване на епидемиологичната обстановка.

И по този начин, единствено за един ден в сряда са регистрирани 23 хиляди нови случая на зараза. Това е съвсем пет пъти повече от плануваното преди месец .

Общо от март предходната година, над 2,8 милиона души са се заразили с ковид в страната . За 10 месеца епидемията е предизвикала гибелта на повече от 69 хиляди души.
 Франция постанова по-строги ограничавания в цялата страна
Франция постанова по-строги ограничавания в цялата страна

Вечерен час от 18 ч., а не от 20 ч., както е сега

Допълнителен фактор за безпокойствие е появяването на нови - английски и южноафрикански - варианти на ковид. Ежедневно се записват до 300 случая на зараза с английската версия на вируса, които съгласно френските лекари е даже по-агресивни от нормалната форма. Авторитетните медицински специалисти не изключват, че точно тези варианти ще преобладават във Франция след два до три месеца .

При тези условия управляващите взеха решение да открият нов комендантски час за най-малко 15 дни на цялата територия на републиката, започвайки от събота , 16 януари. Сега ще е от 18:00 до 06:00 часа.

Правилата за отдалечена работа в организации и предприятия остават същите. Служителите би трябвало да се преценяват напълно с този режим на работа, в случай че дилемите им разрешават да работят отдалечено. Те могат да посещават работните си места не повече от един път седмично.

Контролът по границите се стяга видимо . Отсега нататък всички пътуващи от страни отвън Европейския съюз би трябвало да покажа т негативен документ за тест за ковид преди не повече от три дни. От тях се изисква също да се самоизолират - да преминат през седемдневна самостоятелна карантина. След това те би трябвало да създадат още един тест , който също би трябвало да бъде негативен, с цел да могат да получат позволение да останат в страната.

Условията за пътешестване до Франция от тези страни от Европейски Съюз, в които епидемиологичната обстановка е тревожна (по-специално Ирландия и Дания), ще бъдат предмет на съгласуваност на изключителна среща на върха, която Европейски Съюз възнамерява да организира на 21 януари . Тази видеоконференция ще бъде отдадена на разискване на отговора на пандемията.

" Вълните на пандемията се заменят взаимно, вариантите се развъждат, броят на инфекциите се усилва и темпът на имунизация остава прекомерно муден ", разяснява Le Figaro и показва, че съгласно френския министър председател, всички разновидности остават същите.

Кастекс предизвестява , че " при положение на мощно утежняване на епидемиологичната обстановка през идващите дни, ще е належащо неотложно да се вкара нова карантина в страната ".
 Коронавирус: Британия не разрешава пътувания от цяла Южна Америка, Панама и Португалия
Коронавирус: Британия не разрешава пътувания от цяла Южна Америка, Панама и Португалия

Британски и ирландски жители могат да се върнат от тези страни, в случай че се изолират за 10 дни

Както съобщи организация France-Presse, след " бавния старт " имунизацията ще бъде ускорена . Досега 318 000 французи (в домове за възрастни хора и хора над 75 години) са съумели да се имунизират, макар че Франция е имала 1 милион дози ваксина на Pfizer предходната седмица.

" Ваксината е първи приоритет измежду целите за превъзмогване на рецесията ", акцентира министър председателят. От понеделник, 18 януари, всички французи, без значение от възрастта, ще могат да се имунизират при съществуване на патологии, които могат да причинят най-опасната форма на болестта. Те обаче ще би трябвало първо да се съветват със своя доктор.

През януари , съгласно изчисленията на управляващите, ще бъдат имунизирани към 1 милион поданици на страната . До края на февруари ще бъдат имунизирани общо 2,5 милиона души. Според специалисти имунизацията би трябвало да блокира освен началото на болестта, само че и предаването на вируса .

Училищата ще продължат да бъдат отворени за начални класове , само че учениците няма да имат спортни действия. Учениците от гимназията няма да се връщат в часовете на 20 януари и към този момент ще останат у дома . Властите обаче взеха поради педагогическите компликации на университетите и недоволствата на студентите от възприятието на изолираност заради отдалечено образование.

Първокурсниците ще могат да стартират на 25 януари , само че единствено в дребни групи. Ако обстановката разрешава, тази форма на образование ще бъде последователно обновена и за горните курсове. Междувременно Кастекс възнамерява да се срещне с представители на университетската общественост в петък, дружно с министъра на висшето обучение, научните проучвания и нововъведенията Фредерик Видал. На тази среща министър председателят има намерение да обясни изискванията за последователно възобновяване на огромната работа на висшето обучение .

Магазините към този момент би трябвало да затварят всеки ден най-много в 18:00 часа . За да компенсира породеното стеснение на клиентите вследствие на това, държавното управление предлага търговците да анулират обедната отмора и да работят в неделя .

Властите трябваше да се откажат от предходните си планове за отваряне на заведения за хранене , които трябваше да възобновят работата си на 20 януари . Това важи и за театрите . Според министъра на културата на Франция Рослин Бачело " обстановката през днешния ден е толкоз несигурна, че е мъчно да се уточни датата на тяхното разкриване ".
 Меркел желае драконовски ограничения за
Меркел желае драконовски ограничения за " мега обсада " в Германия

Спиране на локалния и междуградски превоз и налагане на комендантски час
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР