Франция обявява повече ограничения на цените на храните, насочва се към мултинационалните фирми

...
Броят на продуктите с ограничени цени във френските супермаркети ще
Коментари Харесай

Броят на продуктите с ограничени цени във френските супермаркети ще се удвои до 5000, каза финансовият министър Бруно льо Мер в четвъртък, след като данните разкриха още един месец на двуцифрена инфлация на храните.

Говорейки пред френския телевизионен оператор France2, Le Maire също критикува няколко мултинационални компании, включително Unilever (UL) и PepsiCo (PEP), че не правят достатъчно, за да помогнат на френските потребители.

Ограниченията на цените, съгласувани с производителите и дистрибуторите, имат за цел „окончателно да прекъснат спиралата на цените на храните“, каза той, отбелязвайки, че засегнатите продукти представляват около една четвърт от предложенията на типичния супермаркет.

 Клиент избира от селекция пресни зеленчуци на пазар в Оксфорд, Обединеното кралство, в сряда, 19 юли 2023 г. Клиент избира от селекция пресни зеленчуци на пазар в Оксфорд, Обединеното кралство, в сряда, 19 юли 2023 г. Крис Ратклиф/Блумбърг/Гети изображения

През юни Le Maire каза, че 75 водещи хранителни компании са се съгласили да намалят цените на стотици продукти от юли в съответствие със спадовете в разходите за суровини.

Но в четвъртък той каза, че много дистрибутори не успяват да прехвърлят спестяванията си на клиентите и обяви задължително, незабавно намаляване на цените в супермаркетите за артикули, където производителите също са намалили цените.

Тези мерки и ангажиментите на индустрията ще бъдат подкрепени с проверки и санкции, добави той.

Le Maire критикува „големите индустриални групи“, че правят малко, за да помогнат на френските потребители с високите цени, откроявайки Unilever, Nestle и PepsiCo, че правят „малко, но не много“.

Без да споменава конкретни фирми, той също така критикува компании, които се хвалят, че намаляват цените, като същевременно ги понижават само с части от процента.

„Французите имат нужда [цените] наистина и конкретно да паднат“, каза Льо Мер, добавяйки, че „практиките за измама“, като намаляване на теглото или обема на продуктите, но запазване на цената непроменена, трябва да спрат.

Според предварителни данни, публикувани от статистическия институт на страната в четвъртък, цените на френските храни са се повишили с 11,1% този месец в сравнение с преди година, по-малко, отколкото през юли, но все още повече от два пъти по-високо от общата инфлация.

— Олеся Дмитракова допринесе за тази статия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР