Франция обяви днес, че е замразила активи на двама иранци

...
Франция обяви днес, че е замразила активи на двама иранци
Коментари Харесай

Франция замрази активи на иранското разузнаване

Франция разгласи през днешния ден, че е замразила активи на двама иранци и на иранското министерство на сигурността и разузнаването поради проект за бомбена офанзива против среща на ирански опозиционери край Париж, заяви Агенция Франс Прес.

„ С това решение Франция акцентира решимостта си за битка против тероризма във всичките му форми, изключително на нейна територия “, се показва в рядко взаимно изказване на френските министри на вътрешните работи на външните работи и на стопанската система.

Публикуването в държавния вестник разпореждане разпознава един от мъжете като Асадола Асади, както се споделя иранският посланик, който бе арестуван поради хипотетичен проект за бомбена офанзива против иранска опозиционна група през юни.

Също през днешния ден към 200 служители на реда нахлуха в централата на ислямска шиитска асоциация и домовете на водачите ѝ, които се подозират в поддръжка на „ терористични организации “, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на източници в службите за сигурност.

При интервенцията против центъра „ Захра “ в предградие на северния пристанищен град Дюнкерк били арестувани 11 души. Замразени са и активите на асоциацията, оглавяване от Яхия Гуасми, който е прочут с антиционистките си възгледи и връзките си си Иран.

Не е ясно дали тази интервенция е обвързвана с хипотетичния бомбен скрит план в предградие на Париж против опозиционния Национален съвет за опозиция на Иран, за който се разбра няколко дни след събитието на 30 юни.

По случая бяха арестувани 6-има обвинени в Белгия, Франция и Германия, като двама от тях по-късно бяха освободени.

В тази връзка немски съд разгласи в понеделник, че на 27 септември е одобрил настояването на Белгия за изгонване на основания във Виена посланик Асади. Германската прокуратура разгласи, че Асади, за който се счита, че работи за разузнаването, наредил на съпружеска двойка да нападна сбирката и им предал експлозиви през юни на среща в Люксембург.

Техеран назова изказванията за бомбен скрит план „ злокобна маневра под непознат байрак “, целяща да дискредитира Иран във време, когато сред страната и Съединени американски щати има огромно дипломатическо напрежение.

Събирането в парижкото предградие Вилпент бе посетено от няколко американци, близки до президента Доналд Тръмп, в това число някогашният кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани и някогашният началник на Камарата на представителите Нют Гингрич, които приканиха за смяна на режима в Иран.

Белгийските управляващи през юли желаеха изгонването на Асади и мъж, разпознат като Мерхад А., който бе арестуван в Париж.

Белгийската полиция счита, че Мерхад А. е съизвършител на мъж и жена съпрузи, които бяха хванати в Брюксел с 500 грама мощен експлозив и детонатор. Те бяха разпознати като Амир С. и Насиме Н. Тримата са белгийски жители от ирански генезис.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР