Франция обвини САЩ, че се опитват да провалят международните преговори

...
Франция обвини САЩ, че се опитват да провалят международните преговори
Коментари Харесай

Франция обвини САЩ, че пречат преговори за международен дигитален данък

Франция упрекна Съединени американски щати, че се пробват да провалят интернационалните договаряния за актуализиране на трансграничните правила за данъчно облагане в цифровата епоха и прикани Европа да приготви обединен налог на равнище Европейски съюз в случай че договарянията се провалят, съобщи Ройтерс.

Близо 140 страни водят договаряния за първото огромно пренаписване на интернационалните данъчни правила от няколко десетилетията, с цел да бъде взет поради възхода на софтуерните колоси като Гугъл и Amazon.

През идващия се чака Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) да показа проект за въвеждане на интернационален цифров налог, като задачата е съглашението да бъде подписано до края на годината.

Това обаче може да се окаже непостижимо, защото по-рано тази година Вашингтон прикани за слагане на договарянията на „ пауза “, откакто предложи договорката да включва механизъм за непринудено присъединяване на американските компании в механизма, което повдигна опасенията за неговите изгоди.

„ Ясно е, че Съединени американски щати не желаят договорка за цифров налог в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. По тази причина те основават трудности, които да пречат за постигането на такова съглашение, макар че техническата работа към този момент е свършена “, разяснява пред публицисти френският финансов министър Бруно льо Мер.

Възходът на огромните компании за цифрови услуги тормози финансовите министри по целия свят, защото тези компании постоянно генерират огромни доходи в страните им, само че осчетоводяват облагата си в страни с ниски налози като Ирландия.

На фона на неналичието на интернационално съглашение, някои европейски страни последваха образеца на Франция в основаването на лични национални налози върху цифровите услуги. В случая на Франция обаче това решение трансформира страната в обект на закани от Съединени американски щати за налагане на мита върху вноса на френски артикули.

Това накара Льо Мер да възобнови апелите си към страните членки на Европейски Съюз за въвеждане на общ налог, годен за целия Съюз, в случай че договарянията за интернационално съглашение се провалят.

„ Ако американските опити за блокиране на съглашението продължат до края на годината, ние разчитаме на Европейски Съюз за предложение на формален цифров налог за блока през първото тримесечие на 2021 година “, разяснява френският финансов министър.

 Той добави, че е сигурен, че ирландският финансов министър Пашал Донахю ще извърши обещанието да поддържа подобен налог, макар че Дъблин попари предходните опити за въвеждане на сходно данъчно облагане на европейско равнище.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР