Франция може да пропусне зимните олимпийски игри в Пьончан (Южна

...
Франция може да пропусне зимните олимпийски игри в Пьончан (Южна
Коментари Харесай

Заплашена ли е Зимната олимпиада в Пьончан? Франция обмисля бойкот

Франция може да пропусне зимните олимпийски игри в Пьончан (Южна Корея) през 2018 година, в случай че домакините не могат да подсигуряват сигурността на спортистите. Причината за това е напрежението в района, подбудено от нуклеарните опити и изстрелването на ракети от страна на КНДР.

Организаторите на Олимпиадата оповестиха, че деликатно наблюдават геополитическата обстановка в района дружно с държавното управление на Южна Корея. Те потвърдиха, че главният им приоритет е сигурността на спортистите и феновете по време на спортния конгрес.

" Все още не е несъмнено, че Франция ще взе участие на зимните олимпийски игри. Ако сигурността на нашите представители не бъде обезпечена, френският олимпийски отбор ще си остане вкъщи ", съобщи спортният министър на страната Лора Флесел пред радио " RTL”.

Зимните олимпийски игри в Пьончан ще се проведат в интервала 9-25 февруари 2018 година. Регионът, в който ще са надпреварите, е единствено на 80 км от демилитаризираната зона сред Южна Корея и КНДР, което е най-строго защитаваната граница в света. Двете корейски страни механически още са в положение на война, откакто спорът от 1950-53 година завършва с помирение, а не с кротичък контракт.

Франция е първата страна, която афишира, че може да не взе участие на Олимпиадата поради съображения за сигурност. В петък Японският олимпийски комитет заяви, че подготовката на спортистите от страната продължава по проект и за момента няма смяна в проектите за присъединяване на Пьончан 2018. Китайският олимпийски комитет съобщи пред " Ройтерс ", че за момента няма какво да разяснява по случая.

Олимпийската организация на Съединени американски щати призна, че работи с националните управляващи и представители на домакините, с цел да бъде обезпечена сигурността на американските спортисти. Канадският олимпийски комитет беше безапелационен, че за момента няма спънка за присъединяване на локалните състезатели на Олимпиадата, а сигурността на спортистите постоянно е била приоритет, без значение от домакина на спортното мероприятие. От Австралия разясниха, че наблюдават деликатно обстановката, само че се доверяват на преценката на МОК.

Президентът на Международната федерация по ски Джан-Франко Каспер отхвърли всевъзможни опасения: " Олимпийските игри в Пьончан ще бъдат най-сигурното място в света, само че допускам, че такива опасения може да повлияят на продажбата на билети. "

Международният олимпийски комитет разкри, че няма План " Б " за осъществяване на зимните олимпийски игри на друго място. Президентът на организацията Томас Бах преди седмица призна, че вероятността за пренасяне на Олимпиадата на друго място, друго от Южна Корея, може да има сериозен дипломатически резултат.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР