Франция може да използва правото си на вето, за да

...
Франция може да използва правото си на вето, за да
Коментари Харесай

Франция заплаши да наложи вето на сделката за Брекзит

Франция може да употребява правото си на несъгласие, с цел да блокира комерсиално съглашение с Англия, в случай че не покрие условията на Париж, изключително в областта на рибарството. Това предизвестие насочи френският министър за Европа Клеманс Бон, представен от Агенция Франс Прес, съобщи News.bg.

" Ако има съглашение, което не е положително, ние ще се противопоставим ", разяснява той пред радио Европа 1 и добави, че " всяка страна в Европейски Съюз има право на несъгласие ". По думите му Франция ще прегледа всяко съглашение и добави: " Дължим го на французите, изискуем го на риболовците, изискуем го на други стопански браншове ". Бон предизвести, че към момента " съществува " риск от липса на съглашение и " ние би трябвало да бъдем готови ".

" Но желая да допускам, че можем да реализираме съглашение и едно положително съглашение ", разясни френският министър. Преговарящите екипи работят 24 часа в денонощието за подписване на съглашение, с цел да може да бъде утвърдено преди 31 декември, когато Англия излиза от единния пазар. Някои страни членки обаче, водени от Франция и Холандия, се притесняват, че Европейската комисия е подготвена да направи прекалено много отстъпки, изключително за рибарството, с цел да бъде подписано съглашение. По време на посещаване в Северна Франция в четвъртък министър председателят Жан Кастекс даде да се разбере, че френските риболовци няма да бъдат " пожертвани " в името на съглашение.

" Очевидно се надяваме да получим съглашение при най-хубавите вероятни условия, само че не и при всевъзможни условия ", акцентира той. Риболовът в английските води съставлява 20% от френския лов на риба в Атлантическия канала, Ламанша и Северно море. Риболовът в тези райони носи по 180 милиона евро на година. Кастекс предизвести, че в случай че прибягнат единствено до френските води, има риск до няколко месеца да унищожат ресурсите. " Гардиън " написа, базирайки се на " Даунинг стрийт ", че договарящите ненадейно са създали крачка обратно в четвъртък следобяд, откакто в последния миг френското лоби е притиснало Европейски Съюз да насочи нови претенции.

Британски източници разясняват, че Европейски Съюз е изискал по-големи уверения за ролята на локалния регулатор по отношение на отпущането на държавни дотации след преходния интервал. Източници от Европейски Съюз оповестяват, че основният договарящ Мишел Барние може да се върне в Брюксел през днешния ден, с цел да осведоми формалните представители и дипломатите за последното развиване. В сряда френският дипломат в Брюксел е бил измежду 11 представители на страните членки на Европейски Съюз, които са декларирали, че Барние би трябвало да не отстъпва на договарянията. Френският дипломат е декларирал пред основния договарящ на Европейски Съюз, че Париж избира рестарт на договарянията с Англия през 2021 година пред преждевременно съглашение, което може да навреди на европейските ползи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР