Франция и Германия са изготвили план за реформиране на Европейския

...
Франция и Германия са изготвили план за реформиране на Европейския
Коментари Харесай

Берлин и Париж с грандиозен проект, който ще направи ЕС по-силен

Франция и Германия са изготвили проект за реформиране на Европейския съюз, който ще бъде показан пред страните членки на Общността. Планът също има за цел да успокои паниките от неразбирателството сред водачите на двете страни, осведомят RFI и "Политико ", представени от Нюз бг.

Проектодокументът приканва за "Конференция за бъдещето на Европа ", която да стартира от идната година и да продължи до 2022 година

Конференцията би трябвало да отговори на всички проблеми в Общността и да направи Европейски Съюз по-обединен и по-суверенен, написа в документа.

Подчертава се, че всяка смяна в работата на Общността, съгласувана със страните членки и при съвещания с евроинституциите, външни специалисти и обществото, би трябвало да докара до смяна на договорите.

Проектът ще бъде разискван от посланиците на страните членки в Брюксел в сряда, когато е планувано Европейският парламент да гласоподава новия състав на Европейската комисия. Комисията на Урсула фон дер Лайен би трябвало да встъпи в служба на 1 декември.

Брекзит не е единственият проблем пред бъдещето на Европа.

Париж и Берлин - моторът на ероинтеграцията - от ден на ден имат разминавания по основни тематики. Франция блокира разширението на Европейски Съюз и съответно договарянията за еврочленство със Северна Македония и Албания, до момента в който Германия и другите членки като цяло поддържат да стартират договаряния с двете балкански страни.

Отделно Еманюел Макрон и Ангела Меркел се разминават за бъдещето на НАТО.

Ако проектът на Франция и Германия за реформиране на Европейски Съюз бъде утвърден от евролидерите на срещата на върха на Общността на 12 декември, ще бъде основан секретариат за промяната, който ще управлява договарянията през идващите две години.

Това значи, че политическият разговор ще се организира през втората половина на 2020 година под председателството на Германия и ще приключи през 2022 година, когато Франция ще поеме ролята на ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Планът планува две етапи. По време на първата фаза, която ще е от февруари 2020 година до лятото на същата година, фокусът ще е върху проблеми, свързани с демократичното действие на Европейски Съюз. Това включва избори и заемането на основните постове.

Втората фаза ще стартира от втората половина на 2020 година (германското председателство) и ще приключи през първата половина на 2022 година (френското председателство). Фокусът ще е върху политически цели.

Според "Политико " някогашният белгийски министър председател и дълготраен член на Европейския парламент Ги Верхофстат е един от евентуалните претенденти за ръководител на конференцията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР