Франция и Германия призоваха за среща на високо равнище на

...
Франция и Германия призоваха за среща на високо равнище на
Коментари Харесай

Призивът на Франция и Германия за разговори с Путин среща съпротива в ЕС

Франция и Германия приканиха за среща на високо ниво на Европейския съюз с съветския президент Владимир Путин, само че срещнаха твърда опозиция от Полша и прибалтийските страни, които не имат вяра на Кремъл , оповестява " Ройтерс ".

Френският президент Еманюел Макрон настоя, че първата среща на Европейски Съюз с Путин от януари 2014 година щяла да бъде късмет за разговор и завоюва поддръжка от австрийския канцлер Себастиан Курц, до момента в който ръководителите на страните членки на Европейски Съюз пристигаха на постоянната си лятна среща в Брюксел, с цел да обсъдят нова тактика за възстановяване на връзките с Москва .

" Нуждаем се от разговор за отбрана на нашите ползи... това е разговор, нужен за стабилността на европейския континент ", посочи Макрон и добави: " Не можем да останем в чисто реактивна логичност, когато става въпрос за Русия. Надявам се, че можем с същинско европейско единение и съгласуваност да проведем този... разговор. "
 Макрон убеждава: Стабилността на Европа изисква диалози с Русия
Макрон убеждава: Стабилността на Европа изисква диалози с Русия

Лидерите на Европейски Съюз също по този начин се готвят да изискат от Европейската комисия и ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел " благоприятни условия за спомагателни ограничаващи ограничения, в това число стопански наказания " против Русия , се споделя в плана за официално съобщение от срещата на Европейски Съюз, забелязан от " Ройтерс ".

Европейски Съюз към този момент има стопански наказания против съветския енергиен, финансов и оръжеен бранш поради анексирането от Москва на полуостров Крим през 2014 година и самостоятелни наказания против руснаци, упрекнати в нарушение на човешките права и за потребление на неразрешено химическо оръжие.

Дипломати показват, че спомагателни наказания могат да ударят пране на пари в Русия или авторитетни олигарси, обвинени в сериозна корупция в чужбина, както направи това за първи път Англия през април.
 Меркел упорства: Европейски Съюз би трябвало да се стреми към директен контакт с Путин
Меркел упорства: Европейски Съюз би трябвало да се стреми към директен контакт с Путин

" Не е задоволително американският президент да беседва с съветския президент "

След предизвестия на НАТО, че Русия се пробва да разделя западните демокрации посредством дезинформация и прикрити офанзиви, доста страни от Европейски Съюз подчертаха, че говоренето за срещи на високо ниво са преждевременни. Макрон се опита през септември 2019 година да търси по-малко мразовити връзки с Путин, без триумф.

Президентът на Литва Гитанас Науседа акцентира, че концепцията е като " да се опиташ да привлечеш мечката да пази гърне с мед непокътнато ".

Вчера посланиците на Франция и Германия предложиха, че провеждането на среща на високо ниво с Путин била вероятен метод за възобновяване на връзките сред околните търговски сътрудници, следвайки срещата на американския президент Джо Байдън с Путин в Женева.

Ръководителите на страните членки на Европейски Съюз ще обсъдят в детайли концепцията през днешния ден.
 Франция и Германия желаят среща на Европейски Съюз с Путин
Франция и Германия желаят среща на Европейски Съюз с Путин

Критици на по-тесни връзки с Кремъл са загрижени, че това ще възнагради Путин

" Трябва да бъдем извънредно внимателни, това не е като връзките на Русия със Съединени американски щати ", настоя Наудеда, визирайки двете съпернички, притежаващи нуклеарни оръжия.

Въпреки че Франция е нуклеарна мощ, Европейски Съюз разчита на НАТО за своята териториална защита и взема решения сред 27 страни, което улеснява Кремъл да употребява раздялите. Москва отхвърля каквито и да било непозволени дейности.

Кремъл приветства концепцията за среща на високо ниво, заявявайки, че както Брюксел, по този начин и Москва се нуждаели от разговор.
 Путин бил последовател на засиления разговор сред Европейски Съюз и Русия
Путин бил последовател на засиления разговор сред Европейски Съюз и Русия

От противоположните страни в спор в Украйна и Беларус и в несъгласия по отношение на правата на индивида, Европейски Съюз и Русия се упрекват взаимно в интервенция в изборите, дезинформация и опасност за сигурността и стабилността от Балтика до Черно море.

" Ние като Европейски съюз също би трябвало да търсим пряк контакт с Русия и съветския президент ", съобщи канцлерът на Германия Ангела Меркел пред законодателите в предстоящото си изявление пред немския Бундестаг.

" Не е задоволително президентът на Съединени американски щати да беседва с съветския президент. Горещо поздравявам това, само че Европейски Съюз също би трябвало да сътвори конгреси за разговор ", добави тя.

Потенциалът за нови точки на възпламеняване обаче изобилства. В четвъртък Европейски Съюз наложи стопански наказания против Беларус, съдружник на Русия, който Кремъл вижда като буферна страна сред Русия и НАТО.

Последната среща на върха ЕС-Русия беше през януари 2014 година, малко преди Русия да анексира полуостров Крим на Украйна.

Впоследствие Европейски Съюз замрази срещите на върха с Путин, само че неговата политика се движи на зигзаг сред налагането на стопански наказания и позволяването на нов газопровод от Русия до Германия да приключи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР