Франция и ЕС ще похарчат 215 милиона евро за подпомагане на затруднените винопроизводители

...
Френското правителство и Европейският съюз ще похарчат 200 милиона евро
Коментари Харесай

Френското правителство и Европейският съюз ще похарчат 200 милиона евро (215 милиона долара), за да помогнат на винопроизводителите в страната, които се борят да се справят с падащите цени и намаляващото търсене.

Френското министерство на земеделието първоначално беше отпуснало 160 милиона евро (173 милиона долара) за кризисната програма, позволяваща на определени производители да продават излишните запаси на дестилатори, които след това да ги превърнат в други алкохолни продукти като дезинфектант за ръце.

Голямото търсене на програмата за доброволно обратно изкупуване, която беше обявена през юни, накара властите да увеличат бюджета й до 200 милиона долара, се казва в изявление на Министерството на земеделието в петък.

Към 2020 г. Франция е вторият по големина производител на вино в света и най-големият износител на вино. Но индустрията понесе удар след пандемията Covid-19 поради инфлацията и променящите се модели на потребление. Все по-слабите реколти поради изменението на климата също заплашват бъдещето на френските лозя.

Добрата реколта миналата година, съчетана с намаляващото търсене, доведе до пренасищане в цяла Европа, каза ЕС. Към юни производството тази година се оценява на около 4% – по-високо от обикновено – но потреблението е намаляло с около 7% в Италия, 10% в Испания, 15% във Франция, 22% в Германия и 34% в Португалия. Износът на вино от ЕС от януари до април тази година също е с 8,5% по-нисък от миналата.

„Този ​​пазарен контекст се превръща в трудности при продажбите за лозарите и производителите в ЕС, намаляване на пазарните цени и следователно сериозна загуба на доходи, особено в определени региони, които са засегнати най-вече от тези тенденции“, се казва в изявление на ЕС през юни.

ЕС каза, че в целия блок най-засегнатите вина са червените и розетата, произведени в някои части на Франция, Испания и Португалия.

Френското правителство също така насърчава винопроизводителите да търсят алтернативни култури, за да се справят с изменението на климата и променящите се пазарни сили. Министерството на земеделието също обяви план за плащане до 6 000 евро (6 500 долара) на хектар (2,5 акра), за да помогне на производителите да изкоренят безопасно лозята.

Далал Мауад от CNN допринесе за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР