Франция гласува на втори тур на президентски избори. Еманюел Макрон

...
Франция гласува на втори тур на президентски избори. Еманюел Макрон
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Французите избират президент между Еманюел Макрон и Марин льо Пен

Франция гласоподава на втори тур на президентски избори. Еманюел Макрон или Марин льо Пен - това е изборът, пред който са изправени френските гласоподаватели. Вотът ще дефинира освен новия собственик на Елисейския замък, само че и посоката на страната в интернационален проект.

Повече от 48 милиона французи избират кой ще бъде президентът на Франция през идващите пет години.
Големият въпрос е каква ще бъде изборната интензивност. На първия тур повече от 11 милиона души не отидоха до урните. Прогнозите са, че през днешния ден 26 на 100 още веднъж няма да упражнят правото си на глас.

Еманюел Макрон прикани за национално обединяване на Франция, с цел да се блокира крайната десница. Той беше подсилен от множеството претенденти, които не доближиха до втори тур, а зад Марин Льо Пен застана крайнодесният Ерик Земур.

На предходните президентски избори, когато Еманюел Макрон и Марин Льо Пен още веднъж се изправиха един против различен, Макрон победи безапелационно.

Дали сюжетът ще се повтори и Еманюел Макрон ще стане първият президент от 20 години насам, който печели втори мандат, следва да разберем още в края на днешния ден.

Автор: Ива Стойкова и Станислав Златев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР