Франция е заявила на партньорите си от ЕС тази седмица,

...
Франция е заявила на партньорите си от ЕС тази седмица,
Коментари Харесай

Франция е против преговори на ЕС със Северна Македония и Албания

Франция е декларирала на сътрудниците си от Европейски Съюз тази седмица, че към този момент е срещу започването на договаряния за участие на Северна Македония и Албания, оповестиха за Ройтерс дипломатически източници, хвърляйки сянка върху упоритостите на двете страни да се интегрират със Запада.

Повече от половината страни членки на Европейски Съюз, както и публични представители на съюза упорстват двете балкански страни да бъдат възнаградени за промените със единодушието да стартират договаряния с Европейски Съюз. Те предизвестяват, че Русия, Китай или Турция могат да се възползват от " стратегическия вакуум " в района, в случай че Европейски Съюз пропусне да удостовери вероятностите на страните от района, съобщи Българска телеграфна агенция.

Париж обаче счита, че Европейски Съюз сега има прекалено много проблеми, с цел да приема още две страни от Балканите, страдащи от престъпност и корупция. Франция твърди, че Европейски Съюз първо би трябвало да се реформира от вътрешната страна, с цел да се оправи с провокации като климатичните промени и миграциите, а въпреки това, двете страни кандидатки би трябвало да създадат още промени, преди да бъде утвърдено започването на договаряния с тях.

" Те не са подготвени още. Ние настояваме да положат спомагателни старания. Преговорите не могат да стартират през октомври 2019 година, ние би трябвало да оценим още веднъж обстановката някъде през 2020 година ", сподели френски формален представител.

За започване на договаряния за участие на нова страна кандидатка в Европейски Съюз е належащо единогласие сред всички страни членки.

Министрите от Европейски Съюз ще обсъдят въпроса още веднъж на своя среща в Люксембург на 15 октомври, преди водачите на страните членки да се срещнат в Брюксел на 17 и 18 октомври. Решението е отлагано към този момент няколко пъти.

" Това е доста разочароващо за множеството страни членки. Нашият престиж е заложен на карта ", споделя посланик от страна, която желае да се отворят вратите за страните от Западните Балкани.

Той прибавя, че Северна Македония и Албания са създали към този момент доста. Наистина, остава им да свършат още работа, само че започването на договаряния е единствено първата стъпка и целият развой ще отнеме години, до момента в който изпълнят критериите за участие, добавя дипломатът.

Според източници на Ройтерс Холандия и Дания също ясно са се противопоставили на договаряния с Албания /макар че холандците са алармирали за възможна по-голяма еластичност във връзка с Северна Македония/, когато посланиците на страните от Европейски Съюз са разискали въпроса при закрити порти през днешния ден. Холандският външен министър Стеф Блок сподели във вторник, че Скопие би трябвало да гласоподава закона за самостоятелна държавна прокуратура, преди да стартира договаряния с Европейски Съюз. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР