Франция е склонна да предостави на Великобритания техническа отсрочка на

...
Франция е склонна да предостави на Великобритания техническа отсрочка на
Коментари Харесай

Франция е готова за техническа отсрочка на Брекзит, но за не повече от няколко дни

Франция е склонна да даде на Англия " техническа пролонгация " на Брекзит, само че за не повече от няколко дни, съобщи през вчерашния ден френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, представена от Франс прес.

" В края на седмицата ще забележим дали е целесъобразно даването на чисто техническа пролонгация, с цел да може английският парламент да приключи парламентарната процедура " по Брекзит, съобщи Дьо Моншален в Сената. " Извън тази вероятност, вероятно удължение на периода, целящо да се печели време или да се разиска още веднъж съглашението, е изключено ", добави тя.

По-рано през вчерашния ден английските депутати на второ четене поддържаха съглашението за Брекзит, реализирано сред английския министър председател и 27-те на 17 октомври. Веднага по-късно обаче те отхвърлиха импортираната от държавното управление " програмна корекция ", предвиждаща единствено 3 дни за разискване и гласоподаване на 115-страничния документ, което компрометира възможностите за Брекзит със договорка на 31 октомври. След втория избор, нанесъл му тежко проваляне, министър председателят съобщи, че кабинетът му краткотрайно прекратява разглеждането на законопроекта за Брекзит до момента в който Европейски Съюз вземе решение за отсрочване на датата на развода.

От своя страна ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи нощес, че стартира съвещания с водачите на страните от Европейски Съюз и ще им предложи да одобряват нова дата за отдръпването на Англия от съюза, което към този момент беше отлагано два пъти, от първичната дата 29 март на 12 април и по-късно на 31 октомври.

" След решението на английския министър председател Борис Джонсън да прекрати процеса на одобрение на съглашението за отдръпване и с цел да се избегне Брекзит без договорка, аз ще препоръчам на 27-те страни от Европейски Съюз да одобряват настояването на Обединеното кралство за отсрочване ", написа Туск в Туитър. Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура, без да бъде свиквана среща на върха, съобщи Българска телеграфна агенция.

За през днешния ден е планувана среща на посланиците на страните членки в Европейски Съюз, с цел да се разиска тази рекомендация, съобщи един от тях пред Агенция Франс Прес. Но решение няма да бъде взето още през днешния ден, предизвести той. Става въпрос единствено да се ревизира дали всички страни членки споделят същия разбор на обстановката и да се види дали ново отсрочване е целесъобразно, изясни той.

В събота Борис Джонсън изиска отсрочване на Брекзит с три месеца, до 31 януари 2020 година. Доналд Туск предложи да се отговори позитивно на тази молба, само че Европейски Съюз може да предложи различен период, отбелязва организацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР