Франция е разработила и започва да прилага редица мерки, за

...
Франция е разработила и започва да прилага редица мерки, за
Коментари Харесай

Франция засилва развитието на изкуствен интелект за военно приложение

Франция е създала и стартира да ползва редица ограничения, с цел да обезпечи развиването и използването на технологиите за изкуствен интелект (ИИ) във военната сфера, разяснява министърът на защитата Флоренс Парли пред долната камара на Народното събрание, представена от ТАСС.

" Би било недопустимо да сме обстановка, в която единствено няколко огромни сили вършат големи вложения в региона на ИИ. Това би означавало да се нарушат оперативните благоприятни условия на френските въоръжени сили. Ето за какво френският закон за военната стратегия планува вложения в размер на 100 млн. евро годишно в тези технологии ", изяснява министърът.

Тя добавя, че понастоящем френската войска " интензивно притегля научни лаборатории, предприятия и компании, с цел да сътвори система за изкуствен интелект, която е мощна и устойчива, надеждна, употребява малко сила и й разрешава да извършва извънредно значими задания във враждебна среда ".

Министърът отбелязва, че " Франция има потребност гении и в тази връзка въоръжените сили имат намерение да привлекат 200 експерти до 2023 година, с цел да обезпечат потреблението на ИИ във всички нужни области - на бойното поле, в армейските финансови служби, в роботиката, в региона на прогнозирането на развиването на обстановката. "

" Франция би трябвало да се възползва от всички благоприятни условия, предоставени от технологията на изкуствения разсъдък. Ясно е, че това ще обезпечи огромен коз за активността на въоръжените сили на страната, както и за разследващите й служби ", изяснява Парли.

В речта си, военният министър обръща огромно внимание на етиката при потреблението на технологии за изкуствен интелект.

" Ясно е, че във всеки миг и във всяка обстановка командните функционалности във връзка с такива системи би трябвало да се намират в човек. Трябва да може да се упражнява нужното равнище на надзор, защото става въпрос за етични закони, правни правила и съблюдаване на наредбите на интернационалното право ", разяснява тя.

Военният министър добавя, че с цел да се " подсигурява спазването на тези стандарти по време на целия развой, т.е. от етапите на създаване на концепции за ИИ до действително приложение на място ", тя взема решение да сътвори министерска комисия по нравственос за потребление на ИИ в областта на защитата.

" Това ще разреши на Франция да стане първата военна мощ в света с такава непрекъсната аналитична конструкция, която се занимава с етиката на потреблението на нови технологии в отбранителния бранш ", изяснява Флоренс Парли. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР