Франция е първата страна, която се опитва да наложи родителско

...
Франция е първата страна, която се опитва да наложи родителско
Коментари Харесай

В България децата влизат в интернет за първи път на 6-годишна възраст

Франция е първата страна, която се пробва да наложи родителско единодушие за обществените мрежи. Експерти считат, че това ще докара до по-големи опасности.

В България в интернет децата влизат за първи път на 6-годишна възраст. За съпоставяне през 2010 в световната мрежа за първи път децата са влизали когато са били на 10. Това демонстрира проучване на центъра за безвреден интернет.

Онлайн тормоз и нездравословно наличие са първите неща, с които се сблъскат подрастващите в интернет. Средно към 9-годишни са децата в страната, които се записват и основават подправени профили.

За разлика от тях 13-годишната Антония не качва свои клипове в обществените мрежи, а единствено гледа несъмнено наличие. Обикновено това се случва под контрола на родителите ѝ.

" Това не е умерено количество и няма граница, което за мен не е редно. Има неща, които са възможни, само че има е такива които не са. Децата на моята възраст гледат единствено това нездравословно наличие в обществените мрежи и в другите приложения ", разяснява Антония Йорданова.

Елена е майка на две деца и към момента съумява да следи наличието, което гледат в интернет, само че надзор единствено от родителите не постоянно е задоволителен.

" Родителите по принцип имат достъп до техните сметки и това е положително ограничаване, тъй като те сами преценят какво да гледат децата ", добавя Елена.

Според специалисти от Центъра за безвреден интернет през последните години все по-малки деца са в инернет пространството.

Още по-притеснителен е фактът, че с изключение на наблюдаващи, те се трансформират и в основатели на видео със с неуместно наличие.

Някои европейски страни като Франция, желаят да се вкара цифрово пълноправие в интернет. Както и родителско единодушието за обработването на персоналните данни при разкриване на профили на децата.

" Регулация е нужно да има, когато става дума за деца. Тя би трябвало да се прави мъдро и да внимаваме да не създадем по-големи опасности, като го контролираме. Казвам го, тъй като персоналните данни ще се събират в по-голям мащаб ", сподели още Емануил Георгиев, Център за безвреден интернет, предава Българска национална телевизия.

Ако Европейската комисия одобри разпоредбите, само че те не се съблюдават, уеб страниците ще получат санкция до 1 % от международния им оборот.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР