Франция e открила следи от радиоактивен цезий в гъби, внесени

...
Франция e открила следи от радиоактивен цезий в гъби, внесени
Коментари Харесай

Франция откри цезий в гъби, внесени от Русия

Франция e разкрила следи от радиоактивен цезий в гъби, импортирани от Русия, заяви шефът на френския нуклеарен регулатор ASN, представен от Ройтерс.

Ръководителят на организацията Пиер Франк Шаве съобщи пред френския Сенат, че контролът върху вноса на хранителни артикули от Русия е повишен, поради радиоактивния облак, пристигнал от страната през октомври и че равнищата на радиация във въздуха не съставляват опасност за сигурността на френските жители.

„ Последната информация, която имам, е, че са били открити следи от цезий в гъби, импортирани от Русия “, заяви Шаве на чуване пред Сената.

Руската метеорологична работа „ Росхидромет “ съобщи предходната седмица, че е разкрила „ изключително високи ” равнища на радиоактивния изотоп рутений-106 наоколо до нуклеарния комплекс „ Маяк “ в Южна Русия, които е благосъстоятелност на държавната корпорация за атомна сила „ Росатом “.

Според учени, неналичието на други радиоактивни детайли значи, че най-вероятно става въпрос за изпускане на рутений, а не за по-сериозна нуклеарна повреда. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР