Франция е открила птичи грип във ферма за патици в

...
Франция е открила птичи грип във ферма за патици в
Коментари Харесай

Франция откри птичи грип във ферма с ваксинирани патици

Франция е разкрила птичи грип във плантация за патици в региона на Венде в западната част на страната - първото такова огнище, откогато страната стартира да имунизира домашните птици против вируса предходната година, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на френското земеделско министерство.

Префектура Венде уточни, че високопатогенна инфлуенца по птиците, нормално наричана птичи грип, е била открита във вторник във плантация с 8700 патици в град Нотр Дам де Риез. Всички те са били имунизирани, се споделя в известието.

Птичият грип, който се придвижва от мигриращи диви птици и по-късно може да се предава сред ферми, опустоши ятата по целия свят през последните години, нарушавайки доставките, повишавайки цените на храните и пораждайки безпокойствие за риск от предаване на хора.

За да се защищити, Франция стартира акция за имунизиране при започване на предишния октомври, ориентирана единствено към патиците, защото те могат елементарно да предават вируса, без да демонстрират признаци.

Ваксината не е предопределена да защищити изцяло птиците от заразяване с заболяването, а да ограничи нейното разпространяване и по този метод да предотврати всеобщо превантивно умъртвяване и се предлага в допълнение към общоприетите ограничения за биосигурност и надзор.

Франция е първият огромен експортьор, който имунизира домашни птици против птичи грип, преодолявайки комерсиалните бариери от страни, които се притесняват, че вирусът може да се популяризира неусетно.

Франция увеличи равнището на риск от птичи грип до " високо " от " умерено " предишния месец, откакто бяха открити нови случаи на заболяването, принуждавайки птицефермите да държат птиците на закрито, с цел да спрат разпространяването на мощно заразния вирус.

Досега седем огнища на птичи грип са открити във Франция от 27 ноември, заяви министерството на земеделието на уеб страницата си. От тях пет са при пуйки, едно – при кокошки носачки, и едно – при патици.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР