Франция е обхваната от втора вълна стачки срещу пенсионната реформа.

...
Франция е обхваната от втора вълна стачки срещу пенсионната реформа.
Коментари Харесай

Втора вълна протести във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Франция е обхваната от втора вълна стачки против пенсионната промяна. Президентът Макрон желае да усили досегашната пенсионна възраст от 62 на 64 години. Две трети от французите са срещу проектите му.

Осем огромни френски синдиката вземат участие в митингите, които засегнаха превоза, учебните заведения и петролните рафинерии.

" Реформата не стартира от работата, а от финансовия баланс. Искаме да приказваме за труда си, желаеме да демонстрираме, че 64 години са невъзможни за пенсиониране. Не ги желаеме. Ако държавното управление не ни чуе, ще стартираме още веднъж ", сподели Лоран Берже, общоприет секретар на синдиката CFDT.



Правителството упорства, че подхваща промяна на обществената правдивост и че пенсиите ще станат по-високи с нея. Предвижда се минималната пенсия да стане 1200 евро при 1000 евро сега. Смята се, че ще завоюват най- бедните и напълно дребна част от дейното население.

Например - чиновник в региона на информатиката, роден през 1968 година, който се надява да се пенсионира на 62 след 42 години и половина стаж ще е част от първото потомство, което би трябвало да стигне 64 години, с цел да се пенсионира. Така че служителят би трябвало да работи година и половина повече или да има стаж от 44 години вместо изискваните до момента 43.

Управляващите пресмятат, че промяната ще донесе близо 18 милиарда евро доходи в пенсионната система. Синдикатите считат, че парите могат да дойдат и от в допълнение данъчно облагане на свръхбогатите да вземем за пример.
Реформата към този момент се преглежда в Националното заседание.





Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР