Франция е най-големият производител на варива в Европа с 840

...
Франция е най-големият производител на варива в Европа с 840
Коментари Харесай

Франция е най-големият производител на бобови растения в Европа

Франция е най-големият производител на варива в Европа с 840 хиляди тона за година, сочат данни на Европейската статистическа работа Евростат.

Другите държави-членки на Европейски Съюз с най-голямо произвеждане на варива през 2018 година са Испания (690 хиляди тона), Полша (460 хиляди тона), Германия (400 хиляди тона) и Литва (380 хиляди тона). Тези пет страни дружно съставляват 67% от общото произвеждане в Европейски Съюз през 2018 година

Общото произвеждане на бобови растения в Европейски Съюз е било 4,1 млн. тона през 2018 година Общата повърхност, отдадена на развъждането на варива в Европейски Съюз, е била почти 2,2 милиона хектара. Тази повърхност е единствено с 10% по-малка от остров Сардиния.

Варивата, известни още като бобови растения са съществена храна в диетите по целия свят от хилядолетия. Те включват полски грах, обикновен и полски фасул, сладостен лупин, нахут и леща.

Бобовите култури са значим източник на протеини и други хранителни субстанции, които могат да добавят месото и млечните артикули. Освен това, с помощта на азотфиксиращите им свойства, тяхното обработване понижава наличието на синтетични торове и в това време усъвършенства плодородието на почвата.

Като признава смисъла им, Общото заседание на Организацията на обединените народи афишира 2016 година за Международна година на варивата, а от 2019 година 10 февруари за Световния ден на варивата.
pulses_prod.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР