Франция е на път да стане първата страна в света,

...
Франция е на път да стане първата страна в света,
Коментари Харесай

Франция стана първата страна, вписала правото на аборт в Конституцията

Франция е на път да стане първата страна в света, вписала обезпечено право на аборт в своята конституция. Окончателното гласоподаване е в ход в границите на общо съвещание на двете камари на Народното събрание, свикано от президента Мокрон в двореца Версай. Френските управляващи се взеха решение на тази промяната откакто федералната отбрана на правото на аборт в Съединените щати беше отстранена преди две години.

Френският министър председател Габриел Атал дефинира днешния избор като триумф за правата на дамите. По-рано конституционната промяна мина поотделно в Националното заседание и Сената. Гарантираното право на аборт може да залегне във френската Конституция при реализиране на болшинство от три пети на окончателното гласоподаване на двете камари на Народното събрание.

Поправката е 25-та подред в Конституцията на Петата република от 1958 година и първи ремонт на главния закон от 2008 година насам. Конституционната промяна се възприема и като гаранция, че правото на аборт няма да бъде анулирано като в Съединените щати през 2022 година с решение по дело във Върховния съд. Така обособените щати може да забранят или лимитират доброволното спиране на бременността. В сондажите проомяната във Франция поддържат 80 % от французите.

" С вписването на правото на аборт в Конституцията, Франция изпраща обръщение, че е освен страна на правата на мъжете, само че и страна на правата на дамите. Надяваме се на алегоричен резултат върху други европейски страни и позитивно развиване, най-много в Полша и Унгария и други страни, които са на опашката по този въпрос ", сподели Лора Слимани - защитничка на правата на дамите.

Асоциацията на католическите фамилии във Франция дефинира днешния избор като проваляне за дамите и за всички деца, които няма да се появят на бял свят.

" Вписването на правото на гибел в законите на страната не е вярно, откакто Франция анулира смъртното наказване преди няколко години. Оставаме с усещането, че в този момент то се връща по различен метод и под различен ъгъл ", разяснява Паскал Мориниер - Асоциация на католическите фамилии на Франция.

В деня на вота Ватикана се разгласи срещу законовата корекция във Франция. " В ерата на универсалните човешки права не може да има право на унищожаване на човешки живот ", посочи в официално съобщение Папската академия за живота - органът на Светия трон, който преглежда биоетичните въпроси. Призоваваме всички държавни управления и вероизповедания да създадат всичко допустимо на този стадий от историята отбраната на живота да стане безспорен приоритет, се споделя в изказването на институцията, учредена от папа Йоан Павел Втори.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР