Франция е изправена пред масова национална стачка днес. Работниците от

...
Франция е изправена пред масова национална стачка днес. Работниците от
Коментари Харесай

Франция е изправена пред масова национална стачка в ключови сектори

Франция е изправена пред всеобща национална стачка през днешния ден. Работниците от няколко основни бранша, като превоз, енергетика, обучение, събиране на боклуци и селско стопанство възнамеряват да се причислят към апела на френските профсъюзи за " междупрофесионална " стачка.

Профсъюзите във Франция приканиха за общонационална стачка в цялата страна със чиновници от важи браншове, с цел да изискат по-високи заплати и да защитят правото си на митинг.

 
Очаква се няколко бранша на стопанската система да бъдат съществено наранени, в това число публичният превоз, образованието и даже опазването на здравето. Ръководството на профсъюза разгласи седмица на стачки, която ще се помни дълго. Седмица, която стартира с марш на стачкуващи по улиците в неделя, с цел да осъдят високите разноски за живот във Франция и това, което те назовават " климатично безучастие " на френското държавно управление. Това способства за в допълнение напрежение в страната – то беше най-осезаемо при стачката на служащите от рафинерията.
Анелиз Боржес, кореспондент Euronews

Служителите на френските железници оповестиха желанието си да се причислят към стачките, а това ще докара до " съществени разстройства " в придвижването на влаковете, като в някои райони ще бъде обиден " всеки втори трен ". Много учители, възпитаници и други чиновници в образованието също желаеха нарастване на заплатите в изискванията на световна инфлация. Профсъюзът на здравния бранш също прикани към 200 000 служащи в частни клиники и старешки домове да стачкуват " за договаряния за нова подредба и почтено възнаграждение ".

 
Служителите стачкуват към този момент три седмици. Това докара до огромно отчаяние измежду водачите, които би трябвало да заредят резервоарите си, даже тук, във френската столица. Френското държавно управление назова стачката " неприемлива " и " противозаконна ", откакто беше реализирано авансово съглашение сред синдикатите и фирмите. Но чиновниците желаят да продължат стачката си. Така че нещата остават напрегнати. Генералната стачка се преглежда като първото огромно тестване за втория мандат на Еманюел Макрон. Той даде обещание да реализира някои от амбициозните си промени, измежду които и преразглеждане на пенсионната система.
Анелиз Боржес, кореспондент Euronews

Френските жители и служащи, синдикалните водачи, както и членовете на държавното управление на Еманюел Макрон, се приготвят за съществени тествания. А това може да докара до компликации през идващите няколко седмици, а може би даже месеци.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР