Франция днес е отново блокирана за пети пореден уикенд от

...
Франция днес е отново блокирана за пети пореден уикенд от
Коментари Харесай

Арести в Париж преди поредните протести

Франция през днешния ден е още веднъж блокирана за пети следващ уикенд от протесто на " жълтите жилетки " макар оповестените през седмицата стопански ограничения от президента Еманюел Макрон и атентата в Страсбург във вторник. Мерките за сигурност са същите като предходната седмица, 89000 служители на реда охраняват страната.

Нищо не можа да разубеди " жълтите жилетки " от митинга. Близо 600 са към този момент на бул. " Шанз Елизе ", където огромни групи от протестиращи дойдоха, пеейки Марсилезата.

Значително голям брой се е събрало и пред Операта, където по обед ще има кротичък протест с минута безмълвие в памет на жертвите на атентата в Страсбург. Много търговци в региона избраха още веднъж да защитят витрините си с дървени загради.

Досега полицията в Париж е задържала към 25 души. Допълнително подкрепление има в градове, в които безредиците бяха обилни предходната седмица. Блокади и интервенции " охлюв " има по десетина съществени пътни артерии в страната.

Затворени са към 40 парижки метростанции, не работят и някои музеи, само че Айфеловата кула и Триумфалната арка този път одобряват гости.

Протестите не престават, макар че при започване на седмицата президентът Еманюел Макрон предложи поредност от ограничения, измежду които покачване на минималната заплата със 100 евро и анулация на данъците за пенсионерите, които получават по-малко от 2 хиляди евро на месец.

За " жълтите жилетки " са незадоволителни оповестените ограничения от президента Макрон и поканата за необятен публичен спор за данъчната система и публичните разноски, който стартира от през днешния ден.

Междувременно властта насочи апел за преустановяване на недоволството. На среща с представители на протестиращите кметът на Бордо Ален Жюпе изиска те да създадат жест на благосклонност. Подобни бяха и думите на президента Еманюел Макрон, който сподели, че страната се нуждае от успокоение, ред и връщане към естествения живот. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР