Франсис Ходжсън Бърнет е британско-американска писателка, известна в целия свят

...
Франсис Ходжсън Бърнет е британско-американска писателка, известна в целия свят
Коментари Харесай

Франсис Бърнет: „Ако погледнеш по правилния начин, ще видиш, че целият свят е градина.“

Франсис Ходжсън Бърнет е британско-американска писателка, известна в целия свят най-много с книгите си за деца, измежду които са по този начин обичаните романи „ Тайната градина “, „ Малкият лорд Фаунтлерой “ и “Малката принцеса “. Авторката има дълга и продуктивна писателска кариера, през която основава 55 заглавия, от които пет се трансформират в бестселъри, а 13 от тях са приспособени за сцена.

Франсис е родена в Манчестър, Англия на 24 ноември 1849 година в фамилията на Елиза и Едуин Ходжсън. След гибелта на татко ѝ през 1865 година, неговият бизнес с търговия на едро се разпада и оставя фамилията в затруднено състояние. По-късно, дружно с майка си и четирите си сестри, Франсис се мести в селски регион в Тенеси, където живеят при родственици. По това време бъдещата писателка е едвам 16-годишна, а единственото обучение, което има е в учебно заведение за млади дами в Англия.

Въпреки нелекия метод, по който се развива животът ѝ, тя прекарва доста време в четене и самоусъвършенстване, обучавайки се сама. Младото момиче прави разнообразни опити, посредством които да обезпечи приходи за фамилията си, които обаче се оказват несполучливи. Опитва се и да продаде своя история на женско списание (още от 7-годишна тя обича да чете истории в дамските списания и добре опознава формулата и стила, които те показват на своите читателки). Историята, която изпраща се харесва толкоз доста на редактора на локално списание, че той не повярвал, че е оригинал на Франсис. Тя написва и втора история, с цел да потвърди достоверността на писането си и в последна сметка двете трудове са признати и оповестени - „ Сърца и диаманти “ (1868 г.) и „ Годежът на мис Карутхер “ (1869 г.). Майка ѝ умира, когато Франсис е едвам 20-годишна и грижата за издържането на фамилията пада напълно върху нея – тя продължава да написа за разнообразни списания, с цел да печели пари за издръжка за себе си и сестрите ѝ.

Франсис се омъжва за доктор Суан Моисей Бърнет през 1873 година, съвсем година по-късно се появява и техният наследник Лионел. През 1875 година се местят в Париж, където се ражда и вторият им наследник Вивиан. Тя продължава да написа, с цел да подкрепя финансово фамилията си и през 1876 година излиза първият ѝ разказ („ That Lass o' Lowrie's “), който споделя историята на самостоятелна жена в минен град в Англия. Един рецензент в " Ню Йорк Хералд " декларира, че „ няма жив публицист (мъж или жена), който да има трагичната мощ на госпожа Бърнет в разказването на една история… “ С публикуването на романа, известността на Бърнет като публицист, както в Съединени американски щати, по този начин и в Англия, нараства бързо.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР