Франс Тимерманс и Манфред Вебер, двамата водещи кандидати за следващ

...
Франс Тимерманс и Манфред Вебер, двамата водещи кандидати за следващ
Коментари Харесай

Манфред Вебер и Франс Тимерманс влязоха в дебат като кандидати за поста на Юнкер

Франс Тимерманс и Манфред Вебер, двамата водещи претенденти за идващ ръководител на Европейската комисия, участваха нощес в спор по немска телевизия, съобщи ДПА. Обсъдени бяха въпроси като тероризма, климатичните промени и присъединяване на младежите в политическия живот.

Вебер съставлява консервативната Европейска национална партия (ЕНП), а холандецът Тимерманс е претендент на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това е първият случай, при който двамата се обръщат директно към немските гласоподаватели.

По време на дебата за миграцията Вебер съобщи, че европейските жители, които са воювали в редиците на екстремистки групи, в това число "Ислямска страна ", не би трябвало да получат позволение да се върнат вкъщи и би трябвало да бъдат съдени отвън Европейски Съюз. Тимерманс предложи основаването на интернационален съд за наказване на закононарушенията.

Кандидатите се сблъскаха нееднократно по тематиката за битката с климатичните промени и Тимерманс дефинира консервативната ЕНП като "динозаври ", когато се стигне до този въпрос. "Председателят на Европейска комисия би трябвало да стане персонално виновен за климатичните промени ", акцентира той, добавяйки, че "ако изчакаме още пет години, ще сме изгубили ". Вебер отхвърли обвиняването, заявявайки, че ЕНП има амбициозни цели в битката с климатичните промени. Той добави, че като ръководител би се фокусирал върху лобирането страни от други континенти, като Съединени американски щати, Китай и Южна Америка, да се причислят към битката против климатичните промени.

Тимерманс съобщи също, че възрастта за гласоподаване би трябвало да бъде понижена на 16 години, тъй като "младите хора знаят какво желаят ". Той даде за образец шведската активистка Грета Тунберг, въодушевила възпитаници от десетки страни да вземат участие в митинги против климатичните промени.

Според Вебер възрастта за гласоподаване би трябвало да бъде въпрос, който да бъде решаван от националните парламенти, а не от Брюксел, само че би трябвало да стане обект на диспути.

Очаква се ЕНП да завоюва изборите за Европейски парламент, които предстоят този месец, отбелязва ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР