Франкът, йената и датската крона са най-стабилните валути в света

...
Франкът, йената и датската крона са най-стабилните валути в света
Коментари Харесай

Швейцарският франк, йената и датската крона са най-стабилните валути в света

Франкът, йената и датската крона са най-стабилните валути в света и те не са застрашени от обезценяване, споделя Михаил Шулгин, началник на отдела за световни проучвания на Otkrytie Investments.

Щатският $ остава преобладаващата аварийна валута. От началото на 70-те години на предишния век показателят на $ по отношение на кошница от съществени валути рядко нараства или пада с повече от 10 % в края на годината.

Само в седем случая годишният спад надвишава 10 %, а в осем случая растежът за годината надвиши 10 %. През 21-ви век показателят на $ излиза отвън коловоза от +10% до -10% единствено четири пъти: през 2002, 2003, 2005 година през 2014 година, акцентира анализаторът.

Ако под обезценяване се има поради обезценяването на валутата по отношение на $, който беше и остава най-популярната аварийна валута, то, както демонстрира историята, от 70-те години на предишния век швейцарският франк, японската йена и датската крона са най-устойчиви на обезценка, изясни Шулгин.

Историческата оценка на измененията в курса на $ по отношение на франка, йената и датската крона демонстрира, че от началото на 2000-те години обезценката на тези валути е намаляла доста, споделя финансистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР