Франк Лампард е чакан като месия на Стамфорд Бридж. Клубната

...
Франк Лампард е чакан като месия на Стамфорд Бридж. Клубната
Коментари Харесай

Франк Лампард - спасение или разочарование за "Челси"?

Франк Лампард е чакан като избавител на " Стамфорд Бридж ". Клубната легенда и някогашен капитан на " Челси " се завръща като управител на " сините " и почитателите в Югозападен Лондон се надяват с него да се завърнат и най-славните триумфи в историята на отбора.

С Лампард в състава " Челси " завоюва първите си три трофеи в ерата " Абрамович " (2005, 2006, 2010) и извоюва общо 13 трофея, в това число историческия първи от Шампионската лига (2012). Именно Франки беше капитан на " сините " в популярния край против " Байерн ", в който мюнхенският гранд беше покосен с дузпи посред своята цитадела " Алианц Арена ", и точно той първи подвигна КЕШ над главата си.

Сега 41-годишният рекордьор по голове за клуба (211 в 648 мача) идва с тежката задача да задържи " Челси " в Топ 4 на Англия в миг, когато тимът има едногодишна възбрана да купува нови футболисти. Санкцията от ФИФА важи за два трансферни прозореца - сегашния летен и зимния по средата на идния сезон 2019/2020 година

Лампард наследява на поста италианеца Маурицио Сари, който оставя " Челси " като бронзов медалист в Премиър лийг и притежател на Купата на УЕФА, извоювана с 4:1 във финала на Лига Европа против " Арсенал ". Треньорският опит на някогашния британски национал се изчерпва в един сезон отпред на " Дарби Каунти ", приключил с 6-о място за " овните " в Чемпиъншип.

Затова мнозина се питат може ли тогавашната звезда на отбора да бъде избавител в тежкия миг за " Челси ", или опитът ще се окаже разочароващ. Примери в историята за клубове, които гласоподават доверие на свои някогашни играчи като треньори, има и в двете направления.

 

ПОПАДЕНИЯТА

 

Хосеп Гуардиола

След напускането на " Барселона " като състезател през 2001 година Гуардиола се завърна на " Камп Ноу " през 2007 година като треньор на Б тима на каталунците. Само година по-късно някогашният испански национал и капитан на " синьо-червените " беше нараснал в управител на първия отбор и доста бързо пренаписа историята на клуба.

За четири сезона отпред на " Барса " Пеп изведе тима до 14 трофея, в това число три шампионски трофеи на Испания (2009, 2010, 2011) и две в Шампионската лига (2009, 2011). Гуардиола продължава да се потвърждава като един от най-хубавите треньори, извеждайки до върха и идващите си клубни отбори - " Байерн " (2014, 2015, 2016) и " Манчестър Сити " (2018, 2019).

 

Зинедин Зидан

Световният първенец с Франция от 1998 година беше част от " галактическия " състав на " Реал " (Мадрид) при започване на XXI век и приключи кариерата си точно на " Сантяго Бернабеу " през 2006 година Също като Гуардиола, той се завърна като ментор на Б тима, преди да поеме първия отбор след напускането на Рафаел Бенитес през януари 2016 година

За по-малко от три цялостни сезона Зидан изведе " кралския клуб " до невиждани три следващи купи от Шампионската лига, след което разгласи, че си взима отмора от специалността. Французинът бе свикан да се завърне единствено 10 месеца по-късно, с цел да вади кестените от огъня след поредните провали на Юлен Лопетеги и Сантяго Солари. Времето ще покаже дали и вторият му престой ще е толкоз сполучлив като първия.

 

Антонио Конте

За 13 сезона като футболист на " Ювентус " Конте завоюва всичко, което можеше да се завоюва: пет шампионски трофеи в Серия А, Купата на Италия, Суперкупата на Италия, Шампионската лига, Купата на УЕФА и купата " Интертото ". Само две години откакто приключи кариерата си през 2004 година, сребърният медалист от Мондиал `94 и Евро 2000 се впусна в треньорството и си проправи път назад към " Юве " след насъбран опит в " Арецо ", " Бари ", " Аталанта " и " Сиена ".

Във всеки от трите си сезона отпред на Старата госпожа (2011-2014) рекордьорът по трофеи в Италия завоюва скудетото, а също така извоюва и Суперкупата на страната през 2012 и 2013 година След това Конте одобри предизвикването да поеме националния тим и изведе " скуадра адзура " до 1/4-финал на Евро `16.

 

Роберто ди Матео

Бившият италиански национал прекара най-дългата част от кариерата си като състезател на " Челси " и точно там се пенсионира през 2002 година след 119 мача и 26 гола за клуба. Ди Матео се завърна на " Стамфорд Бридж " през 2011 година като помощник на мениджъра Андре Вилаш-Боаш, а още преди края на сезона бе назначен за краткотраен треньор на първия отбор след уволнението на португалеца.

За три месеца от март до май 2012 година италианецът изведе " Челси " до Купата на Англия и до исторически първи успех в Шампионската лига. Във финала на най-комерсиалния клубен шампионат " сините " биха " Байерн " с дузпи на неговия ст. " Алианц Арена " в Мюнхен и се трансфораха в първия тим от Лондон, вдигнал КЕШ.

 

Оле Гунар Солскяер

Също като Ди Матео, норвежецът бе свикан в " Манчестър Юнайтед " като краткотраен треньор след прекратения опит с Жозе Моуриньо предишния декември. Легендарният нападател започва по ефектен метод престоя си на скамейката на " Олд Трафорд ", печелейки подред първите осем мача във всички шампионати.

Набраната инерция върна " алените дяволи " в битката за Шампионската лига и макар че в края на сезона тимът загуби борбата за място в Топ 4, Солскяер получи непрекъснато предопределение като управител на рекордьора по трофеи в Англия.

 

ПРОВАЛИТЕ

 

Алън Шиърър

Рекордьор по маркирани голове във Висшата лига на Англия, легенда на " Блекбърн " и " Нюкасъл " и смъртоносно оръжие на националния тим - цялата кариера на Шиърър като футболист беше белязана от триумфи и популярност. Когато се отдръпна от терена през 2006 година, вкаралият недостижимите 260 гола в Премиър лийг нападател се реалокира в малкия екран като анализатор.

Когато обаче управлението на " свраките " го потърси през 2009 година в обезверен опит да избави тима от изпадане, Шиърър се отзова и одобри ролята на краткотраен треньор. За негово страдание и за голямо отчаяние на почитателите това се оказа несполучлив ход и " Нюкасъл " се сбогува с Висшата лига, губейки в последния кръг с 0:1 от " Астън Вила ". Под управлението на Шиърър тимът завоюва единствено 5 т. в осем мача.

 

Филипо Индзаги

Назначенията на някогашни звезди за треньори нормално са носили огромни триумфи на " Милан " - Фабио Капело и Карло Анчелоти са двата най-ярки образеца за това. Така че, когато през 2014 година " росонерите " избраха Индзаги за правоприемник на задържалия се напълно за малко на поста Кларънс Зеедорф, това не беше огромна изненада.

Само че дългогодишният голмайстор - оказал помощ на клуба да завоюва осем трофея, измежду които две трофеи в Серия А (2004, 2011) и две в Шампионската лига (2003, 2007), се оказа съвсем изцяло беззащитен като ментор и изведе отбора до едвам 14 победи в 40 мача. Под управлението на Пипо " Милан " приключи 10-и в шампионата на Италия - най-слабото класиране през новия век.

 

Тиери Анри

Французинът изгря на международната сцена като състезател на " Монако " през 1994 година, а през идващите две десетилетия се трансформира в същинска легенда със извоюваните международна и европейска купа с " петлите " (1998, 2000), две трофеи на Англия с " Арсенал " (2002, 2004), две трофеи на Испания с " Барселона " (2009, 2010) и успех в Шампионската лига с каталунците (2009).

След къс интервал като треньор в юношеската школа на " артилеристите ", през 2016 година Анри бе назначен за помощник на испанския селекционер на Белгия Роберто Мартинес и оказа помощ на " алените дяволи " да стигнат до бронзовите медали на Мондиал `18. След международното състезание в Русия французинът получи оферта да поеме " Бордо ", само че я отхвърли и през октомври се завърна в " Монако " като правоприемник на уволнения Леонардо Жардим. Престоят на клубната легенда като треньор на ст. " Луи II " продължи едвам три месеца и след 11 загуби в 20 мача " монегаските " върнаха на работа... Леонардо Жардим.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР