Франческо Баная стана първият пилот, който слиза под 2:02 на

...
Франческо Баная стана първият пилот, който слиза под 2:02 на
Коментари Харесай

Баная унищожи рекорда на пистата в Остин и спечели първи полпозишън за сезона

Франческо Баная стана първият водач, който слиза под 2:02 на „ Пистата на Америките “ край Остин, щата Тексас и изцяло резонно завоюва полпозишъна за Гран При на Америките в MotoGP. За водача на Дукати това е първи полпозишън от началото на сезон 2023 в кралския клас. 

Световният първенец записва време от 2:01.892 в своя финален тур в границите на квалификацията и по този начин усъвършенства с 0.147 секунди досегашния връх на тексаското трасе. Той бе владеене на Хорхе Мартин (Прамак Дукати), който в квалификацията преди 12 месеца записа 2:02.039.

Със своето достижение Баная победи с 0.160 изненадата на уикенда в Съединените щати Алекс Ринс (LCR Хонда), а компания на двамата на първата редица в спринта по-късно през днешния ден и в главната конкуренция на следващия ден ще прави Лука Марини (VR46 Дукати). Италианецът бе с 0.289 секунди по-бавен от Баная.

Четвърти на старта ще се подреди Алекс Маркес (Грезини Дукати), който бе един от четиримата водачи, които паднаха в хода на втората фаза на квалификацията. Испанецът обаче стори това във второто си излизане, откакто към този момент бе дал конкуретно време в първия си опит.

След него той бе на втора позиция, като неговото време и това на краткотрайния водач Баная бяха безусловно равни до хилядната. При вторите опити обаче международният първенец увеличи темпото и завоюва квалификацията.

Освен Маркес, който в последна сметка приключи на 0.350 от първото място, на втората редица ще застанат още водачът в генералното класиране след първите два кръга за сезона Марко Бедзеки (VR46 Дукати) и Алейш Еспаргаро (Априлия). Третият ред ще бъде за Фабио Куартараро (Ямаха), Маверик Винялес (Прамак Дукати) и Йоан Зарко (Прамак Дукати), а на четвъртия ще се наредят двамата водачи на КТМ Джак Милър и Брад Биндър, както и Марти. Испанецът записва цели две рухвания в хода на сесията и със единствено една приключена летяща обиколка остана на 1.400 от Баная.

Бедзеки и Зарко бяха двамата водачи, които стигнаха до битката за позиции на първите четири редици на стартовата решетка, откакто минаха през първата фаза на квалификацията. В нея най-бърз бе Зарко, който с време от 2:02.387 победи с 0.136 Бедзеки.

Първи отвън втория сегмент на сесията за място остана международният първенец за 2020 година Жоан Мир (Хонда), който бе с 0.220 по-бавен от Бедзеки и ще започва 13-ти в спринта и главното съревнование на следващия ден. Заедно с него на петия ред ще се наредят Франко Морбидели (Ямаха) и Мигел Оливейра (RNF Априлия), а зад тях на шестия ще застанат Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Микеле Пиро (Дукати). Седмата редица ще бъде за Раул Фернандес (RNF Априлия), Аугусто Фернандес (Тех3 ГАСГАС) и Щефан Брадъл (Хонда), до момента в който уединен на осмия ред през днешния ден и на следващия ден ще бъде Йонас Фолгер (Тех3 ГАСГАС).

Германецът, който този уикенд кара на мястото на контузения Пол Еспаргаро, бе с цели 5.210 секунди по-бавен от Зарко в първата фаза на подготовка. Разликата сред него и сънародникът му Брадъл, който кара на мястото на Марк Маркес, бе 3.690 секунди.

Спринтовата конкуренция на „ Пистата на Америките “ е планувана за по-късно довечера, като тя би трябвало да започва в 23:00 часа българско време. Спринтът край Остин ще бъде с дължина от 10 обиколки.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР