Фрагменти от два гигантски сфинкса бяха открити в храма на

...
Фрагменти от два гигантски сфинкса бяха открити в храма на
Коментари Харесай

Двойка гигантски сфинксове бяха открити в Египет

Фрагменти от два великански сфинкса бяха открити в храма на древноегипетския фараон Аменхотеп III в западен Луксор. Екип от немски и египетски откриватели е разкрил артефактите, на половина потопени във вода по време на реставрацията на погребалния храм на фараона.

Сфинксовете са с дължина към 8 метра и евентуално изобразяват античния държател, облечен с шапка с форма на мангуста, кралска брада и необятна огърлица.

На мястото са открити и три съвсем непокътнати скулптури на богинята Сехмет - защитникът-лъв на бога на слънцето Ра, както и останките от огромна зала с колони. Все още четливи по стените му са поредност от изображения, изобразяващи кралския празник, или хеб-сед - античен египетски празник, който признава и възобновява правото на царя да ръководи.

Фестивалът обичайно се чества на тридесетата година от царуването на фараона, макар че множеството от египетските владетели умират много преди този момент. Аменхотеп III, управлявал от 1390-1353 година пр.н.е. през 18-та династия, е измежду дребното оживели до толкоз късна възраст.

До огромна степен мирното ръководство на Аменхотеп III е белязано от плодотворна строителна стратегия в Тива (днешният Луксор), която е столицата на античната египетска империя. Това включва Колосите на Мемнон, дворцов комплекс в Малката и изкуствено пристанище, което свързва града с Нил.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР