Фрагменти от бронзова императорска статуя и позлатена ръка са открити

...
Фрагменти от бронзова императорска статуя и позлатена ръка са открити
Коментари Харесай

Позлатена ръка и част от императорска статуя са открити в ломско село |

Фрагменти от бронзова императорска скулптура и позлатена ръка са открити в античната цитадела " Помодиана " край ломското село Станево.

" Находката е доста скъпа, тъй като при изследванията на крепостта са засвидетелствани най-вече интервалите от 4. и 6. век. Ръката се отнася за по-ранен интервал - 3. век ", изясни археологът Владислав Живков пред бТВ.

Той добави, че позлатената ръка и още една част от статуята - торс, са открити в разрушена работилница с три пещи, като се допуска, че е била приготвена за претопяване. 

" Тази година за пръв път имаме данни за по-ранно населено място, което предхожда построяването на самата цитадела ", сподели Валери Стоичков - археолог в Историческия музей в Лом. 

От думите му стана ясно, че изследванията в " Помодиана " са почнали още през 1988 година Откриването на подобен обект - бронзова императорска скулптура, е необичайност тук, само че сходни скулптури са откривани и преди, добави Стоичков. 

Работата по крепостта тази година е финансирана единствено от бюджета на община Лом. " Средствата бяха единствено за 20 дни, като в събота трябваше да разпуснем служащите, само че както постоянно - забавното става най-сетне ", приключи той.  

Досега българските археолози са разкрили над 200 находки в при изследванията на крепостта " Помодиана ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР