Фрагмент от теракотена маска на император от 6 век са

...
Фрагмент от теракотена маска на император от 6 век са
Коментари Харесай

Единствен по рода си артефакт открили варненските археолози

Фрагмент от теракотена маска на император от 6 век са разкрили археолозите от Регионалния исторически музей /РИМ/ във Варна при разкопки на раннохристиянския манастир в местността Джанавара.

" След съвещания със експерти от страната и чужбина артефактът е избран като уникален. Предстои да бъде изработен опит за цялостната му реорганизация ", заяви един от ръководителите на експедицията Васил Тенекеджиев.

Фрагментът е част от над 1000 нови експоната, постъпили във фонда на РИМ след разкопките в шест обекта във Варненско през предходната година, разясни началникът на отдел " Археология " в музея Мария Манолова. Сред любопитните находки е голям фосил от праисторически охлюв - амонит, открит в скалите под крепостта Петрич кале край Аврен. Диаметърът му е 1 м, което го подрежда измежду най-големите мостри, открити у нас. След обработка напролет фосилът ще бъде изложен в секция " Природа " на РИМ. В Музея на мозайките в Девня ще бъдат показани последните открития от античен Марцианопол - императорски щемпел и митническа пломба от 5 век. При разкопките в античната цитадела Св. Атанас край Бяла, превърната в музей навън, археолозите се натъкнали на централна улица, водеща от портите до базиликата.

" Намерените предходната година над 50 антични кантарчета, съдове за зърно и четвъртата подред преса за вино потвърждават, че в късната древност там е имало не просто цитадела, а дребен пристанищен и търговски град с доста винарни ", разясни шефът на РИМ Игор Лазаренко. В земите на днешната държавна резиденция " Евксиноград " пък е кипял живот от дълбока античност. При последните изследвания в намиращата се там цитадела " Кастрици " под пластовете от Средновековието и късната древност археолозите се натъкнали на керамика от халколита. Сред находките от този интервал са сечива и предмети от бита на земеделците, населявали огромно населено място с повърхност от 1 хектар в местността Корията край Суворово. То е било част от антична селищна крайбрежна мрежа, разпростряла се от крайбрежията на Мангалия до долината на р. Камчия, а цялостното му изследване ще глътне още години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР