Фрагмент от автентичен сватбен ритуал от село Хърлец показаха на

...
Фрагмент от автентичен сватбен ритуал от село Хърлец показаха на
Коментари Харесай

Пресъздадоха сватбен ритуал Галята на фестивал в Козлодуй

Фрагмент от достоверен брачен обред от село Хърлец демонстрираха на фестивала на занаятите в Козлодуй. Някога сватбите се правели откакто е била подготвена новата годишна продукция вино. Обичаят "Галята “- вървене на булката и девера за вода в деня на сватбата пресъздаде пенсионерски клуб "Здравец “ от село Хърлец.
„ Рано заран в неделя при изгрев слънце в дома на младоженците засвирвала музика. С идването на девера стартират сватбените ритуали. Деверът носи забрадка с къделя вълна и забодено вретено. Това е за увещание на бъдещата булка за отговорностите и отсега нататък в новото семейство. Моми и невести стартират да вършат ритуални венец, който съставлява ябълкова пръчка, украсена с доста зеленина и цветя. Под звуците на ръченица булката, деверът, моми и ергени се насочат към най-близкия геран ", описаха на публиката си самодейците.
След като деверът изведе булката от бащината и къща отивал на най-близкия геран и вадел поредно три кофи с вода, които се наричали „ галята”. Те били украсявани с цветя, привързани с червен конец и две кенарени кърпи. Имало и китка цветя, още веднъж завързани с червен конец, с която булката ръсила към „ галята “. Всяка една от кофите с вода булката разливала с крайник на три пъти, в центъра на хорото.
По време на пост венчаването било строго неразрешено, повелява още традицията.
В осъществяването на ритуала се включиха десетки самодейци, които извършиха фестивалната поляна в Козлодуй с кръшни хора под акомпанимент на жива музика.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР