Фойерверките не отговарят на строго определени стандарти и затова често

...
Фойерверките не отговарят на строго определени стандарти и затова често
Коментари Харесай

Цигара или мълния взриви складовете за фойерверки

Фойерверките не дават отговор на строго избрани стандарти и по тази причина постоянно се самовъзпламеняват. Това може да се случи и от статично електричество, даже единствено от една искра. Възможно е служащ да е пушил и това да е станало причина за гърмежа.

Тази фабрика не е произвеждала пиротехника, единствено ги е съхранявала. Това сподели в ефира на ``Здравей, България " Найден Илиев, специалист по муниции.

Според него до момента в който огънят не угасне, ще бъде рисково влизането даже със профилирана техника.

" 2 тона тротилов еквивалент е доста експлозив.

Съхранява се в съответните пространства и при подобаващи условия. Убеден съм, че защото познавам притежателя на компанията, е направил всичко допустимо, с цел да се запазят фойерверките по най-безопасния метод. Това е склад, в който се работи на доста професионално равнище ", уточни той. 

" Скептично съм надъхан дали ще се разбере съответната причина за детонацията. Има доста разновидности за ненормални дейности. Много елементарно може да се стигне до самовъзпламеняване. Фойерверките са много по-ненадежни от боеприпасите. Няма система, която да реализира предварителна защита при пожар в склад за пиротехника, нито да го изгаси ", категоричен е специалистът. 

" Ако има два тона тротил, ще има дупка с дълбочина стотина метра и повече и с диаметър към километър ",

съобщи в ефира на Българска национална телевизия Пламен Василев - специалист по взривни субстанции. Според него няма по какъв начин да остане недокоснат най-големият склад, който съхранява пиротехника. При такива гърмежи няма нещо, което да остане непокътнато.

" При такива гърмежи всичко се унищожава. Не остава нищо ", безапелационен беше Пламен Василев.

" След сходни произшествия във въздуха остават отровни газове, азотни окиси и фини прахови частици, които са доста нездравословни за здравето ".

Има разнообразни версии за детонациите, само че да се вършат догатки все още е рисковано.

Сред тях са кълбовидна гръмотевица, попаднала в склада, човешки фактор, незаконна немарливост или съзнателно действие.

Държавата би трябвало да знае какво има в него, компанията е задължена да го заявява. Това пък сподели в ефира на ``Здравей, България "  експертът по сигурност Милен Иванов.

Според него от такива произшествия остават задоволително следи, с цел да се направи експертиза.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР