Фотоволтаична електроцентрала с мощност от 4 MW може да бъде

...
Фотоволтаична електроцентрала с мощност от 4 MW може да бъде
Коментари Харесай

Правят фотоволтаична електроцентрала върху бившия завод на Кока-кола в Пловдив

Фотоволтаична електроцентрала с мощ от 4 MW може да бъде построена върху някогашната фабрика на Кока-кола в Пловдив, научи TrafficNews . Две визи скици за планиране е извадил пловдивският предприемач Ангел Куков през компанията си " Олимпия Парк Инвест” за парцела, който е с лице към бул. „ 6 септември” и „ Цариградско шосе” в регион „ Източен”.

Преди година поради терена от 48 дка имаше сериозна дискусия в Общинския съвет, както и митинги поарди големите параметри, които Община Пловдив даде на вложителя. Областният шеф тогава Дани Каназирева също върна първото решение. В последна сметка параметрите бяха понижени фрапантно.

Така въз основата на тях тази година от компанията са поискали първа виза схема за планиране, която е за публично обслужване и жилищно застрояване. Няколко месеца по-късно е поискана нова виза за планиране, която е за построяването на фотоволтаичната електроцентрала. На процедура върху големия парцел може да се осъществят и двете планове. Главният проектант Димитър Ахрянов изясни, че откакто вложителят е изискал две визи, Общината е трябвало да ги издаде, защото желанията дават отговор на параметрите на имота.

Все още няма импортиран план за жилищното строителство в Община Пловдив, като идейната разработка е за над 400 жилището в бъдещия комплекс.

Припомняме, че през септември 2019 парцелът бе закупен от Куков посредством компанията му " Олимпия Парк Инвест " ЕООД, която го закупи от Централен кооперативен съюз. По това време оповестената цена на някогашният промишлен комплекс на Кока-Кола бе 7 220 850 евро.

Първоначално Куков бе входирал документи, с които изиска да бъде утвърдено застрояването със сграден фонд от 170 000 кв.м РЗП. Той бе изискал да му бъде позволено строителството на голям жилищен комплекс със 70% застрояване на терена. Това беше утвърдено от Общинският съвет като бе гласувано изменение на ПУП-а.

След решението на локалния парламент обаче регионалният шеф върна решението, защото счита, че е незаконосъобразно в частта за утвърдените устройствени индикатори. В претекстовете бе изтъкнато, че гласуваният Подробен устройствен план се планува Кинт 4,0, до момента в който коефициентът там е Кинт 2,5 по Общия организационен проект. Отделно плътността на застрояване е вдигната от 50% на 70% за терена, което също опонира на нормативната уредба, а височината пък е до 50 метра.

Последва връщане и прегласуване, като по-късно устройствените индикатори на терена на някогашния цех Кока-кола в " Източен " бяха изменени от общинските съветници. Те бяха намелени до 50 % застрояване на терена от 48 декара, до 50% озеленяване,Кинт 3 и височина 35 метра.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР