Фототипното издание на книгата за деца на Ангел Каралийчев -Мечо“,

...
Фототипното издание на книгата за деца на Ангел Каралийчев -Мечо“,
Коментари Харесай

Националната библиотека издаде книгата за деца на Ангел Каралийчев – „Мечо“

Фототипното издание на книгата за деца на Ангел Каралийчев -„ Мечо “, издадена от Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ ще бъде показано на 31 май 2022 година от 18.00 ч. на втория етаж в постройката на библиотеката, на терасата.
„Формалният мотив е 120 години от рождението на Ангел Каралийчев. За да създадем този избор ние проучихме огромна част от творчеството. Потърсихме нещо, което да бъде друго и по тази причина преценихме, че е доста уместно да подготвим номерирано фототипно издание на дебютния алманах за деца на Ангел Каралийчев. Това е фактически едно неповторимо издание, излязло през 1925 година . В него са включени 7 описа с 6 илюстрации на Илия Бешков и дружно с корицата стават 7″, сподели за БНР доцент Красимира Александрова, шеф на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.  Снимка: Националната библиотека

На въпрос каква е ролята на Дора Габе, с цел да убеди Ангел Каралийчев да написа за деца,  отговори:

„Изключително любопитна е тази история. По това време, когато е тръгнал диалога за приготовление на детско издание Ангел Каралийчев е на 23 години и той към този момент е издал революционната поема „Мауна лоа“ през 1923 и сборника „Ръж“ през 1295 година. Определено неговите ползи са насочени към политическите събития по това време в страната и той дълго време не откликва на поканите на Дора Габе за издаване на негова книга за деца . Също по този начин безапелационен отвод тя получава от Илия Бешков, който споделя – „Скандал ще подвигна, в случай че повторно ми заговорите за това“.

Дра Габе е взела участие в подготовката на изданието „Мечо“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР