Фотоизложбата “Съкровищата на Кюстендил, дело на фотографа Владислав Чанев и

...
Фотоизложбата “Съкровищата на Кюстендил, дело на фотографа Владислав Чанев и
Коментари Харесай

Майстора отиде на гости при Майстора

Фотоизложбата “Съкровищата на Кюстендил ”, дело на фотографа Владислав Чанев и сценографа Евгени Серафимов, която за пръв път беше показана отвън рамките на родния им град плени сърцата на дряновци и развълнува до сълзи кюстендилци.



Кюстендил и Дряново, макар другия си размер и история, имат доста общи неща. И тук, и там има ангажирани младежи, които са приели работата си за своя край като идея. И тук, и там, имаме не бремето, а достойнството да пазим и разпространяваме делото на двама колоси в културно-историческата ни памет, двамата майстори - Владимир Димитров - Майстора и Майстор Колю Фичето.



Благодарение на това завещание, и ние, и кюстендилци имаме присъщ афинитет към красивото. И по тази причина сме извънредно изискващи, търсещи и сериозни към естетиката, която модерният свят ни постанова. Затова и точно дряновци са първата външна аудитория за този план, който показва Кюстендил.

Снощи Дряново беше Кюстендил

Трудно ми е да опиша цялата емоционално-естетическа стихия, която се случи нощес в сърцето на града на Колю Фичето... за нас с Vladislav Chanev беше неописуемо да забележим по какъв начин " формулата " Кюстендил работи и на 400 километра... тази галерия не е единствено " наша " и да, там се говореше за Кюстендил, за Майстора, за плодовете, за дух, за традиция... Усещаното беше неописуемо, Кюстендил си трансформира в марка- традиция, чиста природа, плодове и изкуство. Хората са впечатлени по какъв начин Кюстендил демонстрира лицето си и по какъв начин стои на картата на България, описа Евгени Серафимов.

Изложбата сплотява два фотографски плана - „ Есенните плодове на Кюстендил “ и „ Пролетта, девойките и цветята “. Те са въодушевени от най-хубавите образци на материалната и духовна просвета в Кюстендилско и са отдадени на два от най-емблематичните празници на града – „ Празник на плодородието “ и „ Кюстендилска пролет “.

Фотографиите на Владислав Чанев съумяват да запечатат есенното изобилие на района в комплицираната 2021 година и нежната хубост на пролетните кюстендилски девойки на 2024.

Композициите носят присъща изразност, инспирирана от момите на Владимир Димитров – Майстора и преразказват със актуалния език на фотографията безконечната тематика за единението на индивида с природата.

Фотографиите демонстрират модерни кюстендилски девойки, облечени в скъпи мостри на непокътнати достоверни фолклорни костюми - същински фамилни реликви, които като едни самобитни портали на времето придвижват фена в един идиличен свят на естетика и хубост.

Това е галерия, в която внучките държат в ръцете си плодовете от дърветата, засадени от техните дядовци. Това е галерия за непреходното в изкуството и живота.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР