Фотографията се приема за изкуство на 19 август 1839 г.,

...
Фотографията се приема за изкуство на 19 август 1839 г.,
Коментари Харесай

19 август - Световен ден на фотографията

Фотографията се приема за изкуство на 19 август 1839 година, когато френското държавно управление показва изобретението на Луи Дагер - дагеротипия, написа списание Hera.bg. По рано тази година Дагер е направил проява на фотографския развой пред учени от Френската академия на науките и пред Френската академия за изящни изкуства. Той стига до създаването, с помощта на делото на Жозеф Нисефор Ниепс, направил първата сполучлива трайна фотографска фотография.

Луи Дагер се счита за един от бащите на фотографията. Разработката е наречена дагеротипия - фотографирането се осъщестява посредством фотосензитивността на сребърния йодид.

Всъщност, опити да се направи фотография - отпечатък на действителността, каквато окото я вижда, занимава мозъка на човечеството от Древността и Дагер е просто един от голям брой учени (без научно образование), които прави фотографията формален, приключен и трайно ефективен развой.

Демонстрацията на 19 август провокира огромен възторг, Академията изплаща патента на Дагер и удостоява него и сина на Ниепс с пожизнена пенсия. С годините фотографията става фешън и все по-достъпна. Една решителна крачка е представянето на първия фотоапарат - " Кодак брауни ",през 1901 година, а през 1925 година се появява първият уред " Лайка " с 35 мм черно-бял филм.

В България художествената снимка е приета за изкуство чак през 1957 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР