Фотографията не е лесна работа. Да хванеш забележителна снимка не

...
Фотографията не е лесна работа. Да хванеш забележителна снимка не
Коментари Харесай

Как да продаваме снимките си онлайн?

Фотографията не е лесна работа. Да хванеш забележителна фотография не изисква само умения, само че и от време на време храброст, както и присъщ артистичен гений. Ерата на смарт телефоните направи по този начин, че всеки да намерения, че е фотограф. Затова и е изцяло допустимо фотосите, които вършиме със смарт телефона (или дигитален фотоапарат по избор) да ви проработят някой и различен лев, без значение дали се считате за експерт или не.

Важно е да уточним, че тук не става въпрос за дейни фотографски специалности, като снимане на сватби, спортни събития, кулинария, мода, бебета или фотоси на тех артикули. Оставете тези на про-тата. Тук приказваме за въздържан доход, при който печелите от цифрови снимки, които другояче биха задръствали хард диска ви. Най-добрият метод да извършите това? Продавайте фотосите си като стокова снимка.

Какво е стокова снимка?

Още от 20-те години на предишния век стоковата снимка набира известност като фотобанка (или фотохранилище, в случай че предпочитате) за всевъзможен вид медии: печатни изявления и флаери по това време и най-вече уеб страници в днешно време. Основно, индивидът, който употребява и разгласява фотографията, заплаща лицензионна такса, което може да е от няколко цента до няколкостотин $. И тогава и в този момент, този способ е доста по-изгоден в сравнение с една медия да разполага с фотографи на щат. При това, въобще не считаме времето, което е отнемало за проявление и поправяне на фотосите, нещо което в днешно време лишава броени секунди.

Издателите (или тези, които употребяват и разгласяват снимките) са намирали нужните снимки измежду обемни каталози, а по-късно на компакт дискове; в този момент фотобанките са онлайн, напълно цифрови. И несъмнено, че има доста огромни играчи на тази сцена, като Getty Images, само че има и голям брой микро-фотобанки. Тези уеб сайтове изпитват страховит апетит към ново наличие и навръх това място се появявате вие. Микробанката ще одобри фотосите ви, а по-късно ще стартира да ги върти в личната си екосистема, до момента в който не се появи някой, който има интерес към тъкмо този вид фотоси. Агенцията получава своя дял от лицензионната такса, вие също.

Важно е да имате поради, че това е въздържан приход. Освен това " въздържан приход " в вероятност, тъй като ще би трябвало да свършите много предварителна работа. Заснемането е единствено началото, по-късно би трябвало да качите фотосите към съответния уебсайт и да попълните всички нужни метаданни. Обикновено, за понижаване на спама, не може да се качват група от фотоси по едно и също време, а единствено по една. А в случай че желаете да сте сполучливи, колкото повече качвате (и бъдат одобрени), толкоз по-добре. Но няма по какъв начин да разчитате, че ще извършите пари бързо и елементарно, тъй като тази активност към този момент се извършва от хиляди хора по света. В подобен случай, дали ще забогатеете и ще извършите милиони? Не желаеме да кажем, че е невероятно, само че би трябвало да сте най-хубавия измежду най-хубавите, а в този случай, към този момент би трябвало да имате изложба, да вършиме обществени изложения и постоянно да снимате кориците на известните списания. Реално видяно, евентуално първоначално няма да изкарвате и за кафе (на месечна база!), само че в случай че сте непрекъснати и имате шанс, една фотография може да изплати целият ви труд. Основателят на Photerloo (сайт за качване на фотоси по едно и също време измежду няколко фотобанки) мъчно е правел по 100 $ на месец, само че една съответна фотография му докарва 4 хиляди $. Това е лишило към 6 хиляди лиценза измежду 5 разнообразни фотобанки, защото за една фотография се заплаща сред 20 цента и 5 $. Разбира се, няма по какъв начин да знаете дали ще ви сполети сходно благополучие, в случай че сами не качите няколко от най-хубавите си фотоси.

Съвети и трикове за снимане на стокови снимки

Не правете фотоси с концепцията да са стокови . Предвид това, че занапред навлизате в тази среда, пагубно е да вършиме всяка фотография за облага. Не мислете " О, от това ще се получи чудесна стокова фотография! ", тъй като освен, че ще изгубите занимателното, забавното и креативното в процеса, само че и тъй като няма по какъв начин да прогнозирате какво тъкмо им би трябвало на клиентите и какво ще се трансформира в комерсиално.

Внимавайте за марки и логота . Стоковите фотоси е целесъобразно да не съдържат марки и логота. Тези, на които се вижда запазена марка или авторско право могат да бъдат определени, само че тогава съответните марки са напълно в правото си да изискат своя дял.

Писмено единодушие от индивида на фотографията . Никой не желае сток фотографията им да стане световен комерсиален феномен и да се окаже, че индивидът който се вижда в далечината –дори да е симпатичната братовчедка – желае своя дял и да се стига до правосъден спор. При обществена фотография с доста хора, това не е наложително. В противоположен случай, хвърлете взор на бланката, която се попълня съгласно ASOMP (American Society of Media Photographers).

Ключовите думи би трябвало да са простички. Към всяка фотография, която публикувате ще би трябвало да попълните редица метаданни, а основните думи (таговете) са едни от най-важните. Не се разливайте в пояснения, използвайте елементарни, къси, всеобщи думи.

Снимайте в колкото се може по-висока резолюция. Фотобанките избират да оферират изображения в голям брой размери – допустимо е да изискват повече пари за по-големи размери. Затова бъдете сигурни, че снимате на оптималната резолюция, която разрешава устройството ви. При цифровите фотоапарати, това нормално са некомпресирани RAW изображения.

Не слагайте филтри. Хората не търсят нещо, което могат да намерят в Instagram. Търсят се професионално направени изображения. Ако имат потребност от мощно обработена фотография, евентуално са платили лиценза за такава стратегия и ще си свършат работата сами. Освен това, доста повече благоприятни условия има да работиш върху " сурова " фотография, в сравнение с върху обработена такава.

Приемете, че доста от фотосите ви няма да бъдат оповестени. Обикновено уеб страниците не одобряват всяка една фотография, която им се предлага. Нормално е в случай че не сте професионален фотограф, при 10 препоръчани фотоси да не одобрят нито една. Свиквайте. Не всяка фотография е самородно злато. Прегледайте какво се предлага и се постарайте да достигнете сходно качество.

Обмислете ъпгрейд на снимачното съоръжение. Някои микро-фотобанки са удовлетворени на фотоси направени от iPhone, Galaxy или Pixel, че даже и оферират приложения това да се случва по-бързо и елементарно. Но за огромните имена в сектора, като iStock и Getty Images, това няма да е задоволително. Те избират про фотоси направени от про инсталация.

Следва продължение, в което ще разгледаме най-популярните уеб сайтове, където можете да продавате фотосите си...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР