Фотография на животно предизвиква в човешкия мозък по-силна реакция от

...
Фотография на животно предизвиква в човешкия мозък по-силна реакция от
Коментари Харесай

Защо снимките на животни така ни вълнуват?

Фотография на животно провокира в човешкия мозък по-силна реакция от такава на човек или растение. При това няма значение дали става дума за рисков див звяр или сладостен мъник.

Защо животните ни вълнуват толкоз мощно?

Когато човек гледа фотография на животно, се задействат специфични нервни кафези в избран сектор от мозъка. Фотографии на хора, пейзажи и предмети не извикват такава реакция. Това има връзка с еволюцията, тъй като животните постоянно са били за индивида или заплаха, или добре пристигнала плячка, твърди невробиологът Флориан Морман.

В извършено от него проучване станало ясно, че амигдалата – сектор в мозъка, обвързван с обработката на страсти, реагира характерно на фотоси на животни. Това важи еднообразно за мъже и дами, здрави и заболели хора.

„ От позиция на еволюцията амигдалата е доста остаряла конструкция - изяснява Морман. - Съвсем рано в еволюционната история дясното полукълбо се е специализирало в обработка на биологично значими сигнали. Видът на животно - див звяр или плячка, е бил подобен сигнал. “

Морман и сътрудниците му изследвали в университета на Калифорния мозъчната интензивност както на здрави хора, по този начин и на епилептици. При всички амигдалата реагирала на животни по еднакъв метод, не обаче и на хора, природа или предмети.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР