фото: pixabay.comВажен ден за астрономията. Изминали са близо 170 години

...
фото: pixabay.comВажен ден за астрономията. Изминали са близо 170 години
Коментари Харесай

На този ден са открити естествените спътници на Уран

фото: pixabay.com

Важен ден за астрономията. Изминали са близо 170 години от откритието, а неговата стойност остава все по този начин огромна. 

На 24 октомври 1851 година – Уилям Ласел открива Ариел и Умбриел. 

Те са естествени спътници на Уран.

Ариел

Единствения уред, изследвал Ариел до момента, е " Вояджър 2 " по време на прехода си през урановата система през януари 1986 година Изследвана е единствено осветеното от Слънцето южно полукълбо. " Вояджър 2 " прави най-близкото си прекосяване около Ариел на 24 януари, когато минава единствено на 127 000 км от спътника.

Ариел се състои почти от 50% лед, 30 % силикатни скали и 20% заледен метан. За повърхността му са присъщи зони с протичащи цикли на замръзване/размразяване. На повърхността съвсем липсват кратери и се счита, че спътникът е претърпял значимо геоложко събитие, довело до образуването на голям брой вериги от разломи, каньони и полета със замръзнала вода.
Учените разпознават следните геоложки забележителности на Ариел: кратери, разломи и долини.

Ариел наподобява на сатурновия сателит Диона. Те са доста близки по мярка, компактност и маса, като Ариел е с малко по-големи стойности по тези характерности. И двата спътника най-вероятно са имали предходна геоложка интензивност.

Умбриел

Единствения уред, изследвал Умбриел до момента, е " Вояджър 2 " по време на прехода си през урановата система през януари 1986 година Изследвана е единствено осветеното от Слънцето южно полукълбо.

Поради неточност в измерванията към момента не се знае сигурно дали Ариел е по-масивен сателит от Умбриел, написа obekti.bg.

Повърхността на спътника е най-тъмната от всички спътници на Уран и минимум геологически дейна. Съставен е най-вече от лед, силикатни скали и заледен метан. По-голямата част от метана е налична на повърхността. По съвпадане, името Умбриел уместно разказва тъмната повърхнина на спътника — „ Умбриел “ е „ мрачен злобен дух “ в творбата на Александър Поуп „ Влизане с щурм “. Името е производно на латинската дума umbra значеща сянка.

Най-голямата забележителност на Умрбиел е кратерът Унда. по периметъра на който се съдържа ярък материал.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР