Фосил разкри, че едно от първите животни, излезли на сушата,

...
Фосил разкри, че едно от първите животни, излезли на сушата,
Коментари Харесай

Едно от първите животни, излезли на сушата, се върнало бързо във водата

Фосил разкри, че едно от първите животни, излезли на сушата, се е върнало бързо във водата, заяви Сайънс алърт, представен от Българска телеграфна агенция.

Това се е случило преди към 365 милиона години, когато група риби излезли да живеят на сушата. Те са ранните тетраподи, от които произлизат хиляди типове - земноводни, птици, гущери, бозайници. Дори хората са потомци на ранните тетраподи.

Рибата Qikiqtania (Кикитания) обаче имала перки, подобаващи единствено за плуване и не можела с тях да се придвижва по сушата.

Our analyses show it is closely related to animals that were sitting at the cusp of the water to land transition. While the fins of animals like Tiktaalik were being used to prop up on the ground, underwater and on land, Qikiqtania's fin looks more like a paddle, for swimming 4/6
— Thomas Stewart (@TomDoesScience)

Том Стюарт и Джъстин Лембърг от университета на Чикаго изследват неин фосил през март 2020 година Той е открит през 2004 година в канадския Арктик. От фрагментите, които се виждали в скалата, експертите заключили, че това е ранен тетрапод. Когато изследвали находката с компютърен томограф, разкрили вътре цяла перка. Подобна находка е доста скъпа, тъй като по нея може да бъде открито дали животното е ходело, или е плувало, както и насоки за ранната еволюция.

Рибата е живяла в топла и влажна среда. По люспите ѝ откривателите съдят, че средата ѝ е била водна - имат сензорни канали, които ѝ разрешават да записва по какъв начин тече водата към нея. Челюстта ѝ демонстрира, че е била див звяр. само че най-изненадваща е гръдната перка. Тя има раменна кост, само че с особена форма, не като на ранните тетраподи, които с тях се придвижвали първо по дъното, а след това по сушата. При Кикиктания е завършена като бумеранг и е необятна - подобаваща е за плуване. Това, съгласно учените, е доказателство, че рибата е еволюирала да живее в открити води.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР