Форум, посветен на развитието на здравния, историческия и културния туризъм

...
Форум, посветен на развитието на здравния, историческия и културния туризъм
Коментари Харесай

Мега проектът “Сапарева баня - Кюстендил - България” има амбицията да превърне региона във водещ по линия на туризма

Форум, отдаден на развиването на здравния, историческия и културния туризъм в Югозапада, събра на едно място институции, бизнесмени и представители на разнообразни сфери от публичния живот. Събитието се осъществя като част от Мега плана “Сапарева баня - Кюстендил - България ”.
Домакин на форума “Балнеология, здраве, туризъм - бъдеще за всички ” бе курортът Паничище, а измежду участниците в събитието бяха: зам. регионалният шеф на Кюстендил Георги Джоглев, кметът на Сапарева баня Калин Гелев, регионалният шеф на Перник Людмил Веселинов, зам.-кметовете на Кюстендил и Дупница - Венцислав Терзийски и Валентина Караганова.
Символичният хазаин - кметът на Сапарева баня Калин Гелев, насочи одобрение към присъстващите и акцентира значимостта на форума, като съобщи, че туризмът дърпа стопанската система на общината и тактиката за неговото развиване е от изключителна значимост. “За нас туристическият отрасъл е номер 1 и ще продължим да го развиваме ”, безапелационен бе Гелев. Той означи, че са доста естествените дадености и хубости в района, които спомагат за развиването на туризма, само че минералната вода си остава водеща. “Основата я имаме, би трябвало да се надгражда ”, съобщи още Калин Гелев.


Зам. регионалният шеф Георги Джоглев изрази вяра, че общините от област Кюстендил ще последват образеца на Сапарева баня и ще развият оптимално своите благоприятни условия за туризъм. Той напомни, че лечебните свойства на минералната вода са известни още от Римско време. Джоглев приветства това, че посредством Мега плана се сплотява цялостен район - Кюстендил и Перник, а по този метод създадените туристически региони могат да се трансфорат и в региони за вложение. Чрез публично-частно партньорство те могат да се развият стабилно, а посредством интегрирания метод, който се ползва в Мега плана, може да се търси необятната палитра от благоприятни условия за финансиране от Европейски Съюз.
Областният шеф на Перник Людмил Веселинов бе безапелационен, че изгодите от плана са големи за всички обитаеми места. Той съобщи, че могат да бъдат открити доста допирни точки сред областите и че би трябвало посредством такива планове да се усъвършенства инфраструктурата, да се съхранява културно-историческото завещание и да се опазват естествените дадености. „ Крепостта Кракра и античният град Германия са образци за богатото историческо завещание, което би трябвало да опазваме и разпространяваме дружно “, означи регионалният шеф.
Темите за развиването на туризма и методите да се опази чиста природата - ръководство на климата посредством ръководство на отпадъците, бяха включени в панелите на форума. Презентирани бяха и минералните води в района на Кюстендилска област - историята, вероятности и благоприятни условия. Акцент бе подложен и върху Древен град Германея - вероятности за здравния, културния и историческия туризъм в района.
Пред участниците във форума бяха презентирани и опциите за финансиране на цех за екологична преправка на боклуци и оборудване за произвеждане на ел. сила.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР