Формула 1 почти сигурно ще загуби един от най-големите си

...
Формула 1 почти сигурно ще загуби един от най-големите си
Коментари Харесай

Формула 1 губи голяма спонсор в края на 2022, но вече има заместник

Формула 1 съвсем несъмнено ще загуби един от най-големите си световни сътрудници, самолетната компания Emirates, в края на 2022 година.

Базиранията в Обединените Арабски Емирства аеропрезвовач е сътрудник на Формула 1 от 2013 година. В тези 10 година на взаимна работа Emirates бе основен спонсор на много надпревари, а в други получаваше значителен наличие посредством банери към трасето.

Първоначалният догоров сред Emirates и тогавашния началник на Формула 1 Бърни Екълстоун бе за 5 години, само че през 2018 той бе възобновен за още толкоз, към този момент с новите притежатели на Формула 1 – Либърти Медия. В момента самолетната компания заплаща по 25 милиона $ годишно на Формула 1, а по непотвърдена информация шефовете на спорта са пойсколи удвояване на тази сума, с цел да бъде възобновен още веднъж договорът, което не се е харесало на Emirates и по този начин партньорството сред двете страни ще завърши в края на годината.

Още от идната година обаче се чака различен авиопревозвач от Близкия изток да заеме овакантената от Emirates позиция като световен сътрудник на Формула 1. Това по всяка евентуално ще бъде катарският Qatar Airways, който ще се причисли към DHL и Heineken като топ световен сътрудник на спорта.

През предходната година Гран При на Катар направи своя дебют във Формула 1, само че през тази година не е част от календара, поради Световното състезание по футбол, на което страната е хазаин. Мондиал 2022 започва идната неделя, в същия ден, в който приключва и сезон 2022 във Формула 1. Стартът за Гран При на Катар ще се завърне в календара на Формула 1 следващата година, когато ще влезе в действие 10-годишното съглашение, което страната подписа за домакинство на шампионата.

Фактът, че Формула 1 и Qatar Airways ще си партнират не е по никакъв начин неочакван, на фона на връзките, които актуалният началник на спорта, Стефано Доменикали, има в Кралството. Както е известно преди да стане изпълнителен шеф на Формула 1 италианецът заемаше същата позиция и в Lomborghini, като италианската автомобилна компания е под шапката на Volkswagen Group, а 17% от нея са имат точно от кралското семейство на Катар.
 Официално: Ауди влиза във Формула 1 Официално: Ауди влиза във Формула 1
Предполага се, че точно предишното на Доменикали във VW Group е убедили актуалните шефове на концерна да дадат зелена светлина за влизането на Ауди в спорта от 2026 година. Първоначално се очакваше Порше да направи същото, само че за момента това са единствено спекулации, откакто договарянията сред марката от Щутгард и Ред Бул по-рано тази година се провалиха.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР