Формите на живот от Земята могат временно да оцелеят в

...
Формите на живот от Земята могат временно да оцелеят в
Коментари Харесай

НАСА: Живот от Земята може да оцелее на Марс

Формите на живот от Земята могат краткотрайно да оцелеят в атмосфера, сходна на тази на Марс. Това сочи ново изследване на Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство (НАСА) и Германския аерокосмически център, представено от „ Индипендънт “.

В взаимен опит учените са тествали издръжливостта на микроорганизми в условия, сходни на тези на Червената планета, издигайки ги посредством балони до огромна надморска височина.

„ Успешно тествахме нов метод за излагане на бактерии и гъбички на условия, сходни на тези на Марс, като използвахме теоретичен балон, с цел да изстреляме пробно съоръжение в стратосферата на Земята “, споделя Марта Кортесао, водещ създател на проучването.

Според Катарина Сиемс от Германския аерокосмически център някои микроби могат да са скъпи в проучването на Космоса. „ Те биха могли да ни оказват помощ да произвеждаме хранителни и материални ресурси без значение от Земята, което ще бъде от решаващо значение “, споделя тя.

Микробите са били сложени в така наречен MARSOBOx (експеримент за радиация, оцеляване и биологични резултати за микроби в атмосферата).

„ Кутията носеше два пробни пласта, като долният бе предпазен от радиация. Това ни разреши да отделим въздействието на радиацията от другите тествани условия: изсушаване, атмосфера и температурни съмнения по време на полета “, изясни Кортесао. „ Пробите от най-горния пласт бяха изложени на над хиляда пъти повече UV излъчване от равнищата, които могат да причинят слънчево изгаряне на кожата ни “, добави още тя.

В последна сметка не всички микроби устоят на теста, само че да вземем за пример черната мухъл Aspergillus niger може да бъде съживена след връщане назад на Земята.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР