Формите и размерите на жабите са най-разнообразни, но определени групи

...
Формите и размерите на жабите са най-разнообразни, но определени групи
Коментари Харесай

Ето защо някои жаби имат толкова големи очи на фона на своето тяло

Формите и размерите на жабите са най-разнообразни, само че избрани групи измежду тях споделят общи характерности - да вземем за пример бляскавост на окраската или мощ на отровата. Дървесните жаби да вземем за пример имат едни от най-големите очи по отношение на размера на тялото си. Очите на пещерните пък са дребни. Сега ново проучване показва евентуалната причина за това. Според учените хабитатът на жабата дефинира размера на нейните очи.

Кейт Томас от Националния исторически музей в Лондон, дружно с екип от откриватели, взема решение да изследва 220 типа безопашати земноводни, част от 55 разнообразни фамилии. Учените мерят дължината на тялото на жабите, размера на роговицата и цялостният размер на очите, с цел да видят по какъв начин тези съотношения се трансформират от тип до тип.

Резултатите им демонстрират, че измежду жабите с огромни и дребни очи се следи една обща характерност – техният хабитат. Жабите, живеещи в пещери, където изискванията са тъмни и най-вече монохромни, имат по-малки очи, до момента в който жабите в горските среди се отличават с най-големи очи.

Използването на очите лишава сила. Ето за какво учените допускат, че жабите са се приспособили по подобен метод, че да се възползват оптимално от огромните си очи единствено когато е извънредно належащо. Сред типовете, проучени от Томас, дървесните жаби имат може би най-големи очи. За да избегнат евентуални хищници, тези животни би трябвало да разграничават ловко голям брой елементи и да виждат стремително и най-малките промени в средата към тях. Освен това би трябвало да търсят храна, заслон и други жаби (а в случай че си зелен в една гора, това е все едно да търсиш игла в купа сено).

„ Дървесните жаби имат най-големи очи и те би трябвало да се катерят и да скачат, да взимат бързи решения, до момента в който скачат – споделя Томас пред New Scientist. – Не, не виждат по-добре от нас, само че влагат огромна част от силата си в зрението. “

Пещерна жаба. Снимка: Takayuki Ohama / Shutterstock

От друга страна, пещерните жаби не се нуждаят толкоз доста от своите очи в мрачната и влажна среда, в която обитават. При тях останалите сетива са по-активни. Не е ясно обаче какво е трябвало да пожертват дървесните жаби от еволюционна позиция, с цел да се снабдят с тези огромни очи.

Изследването е оповестено в Proceedings of the Royal Society B.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР