Формирането на нов световен ред вече е започналоПърво не те

...
Формирането на нов световен ред вече е започналоПърво не те
Коментари Харесай

Връщане към еднополюсния свят не може да има: колективният Запад безсилно наблюдава разпадането на неговата хегемония

Формирането на нов международен ред към този момент е почнало

„ Първо не те виждат, след това ти се смеят, след това се борят с теб. И по-късно ти побеждаваш. " Тази велика поговорка на Махатма Ганди първо ни идва на разум, когато преглеждаме пътя, който организацията БРИКС е извървяла през последните две десетилетия.

В началото на 2000-те години, когато на фона на ентусиазма към концепциите за „ еднополюсния миг “ и „ края на историята “, които към момента не са потънали в давност, някои специалисти започнаха да приказват за неограничения капацитет на разрастващите се сили., прогнозите за идна смяна в световната координатна система бяха възприети с усмивка. Но през днешния ден преформатирането на международния ред наподобява като приключен факт, а съюзът на Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка наподобява като един от знаците на настъпилите фундаментални промени.

Разбира се, както доста млади организации, БРИКС изпитва някои компликации и проблеми. Нашите позиции и визии надалеч не са идентични във всичко. Москва и Пекин научиха от личен опит какъв брой пагубни могат да бъдат илюзиите по отношение на вероятностите за прекомерно конфиденциален разговор с груповия Запад. Ню Делхи, Претория и Бразилия може би към момента би трябвало да преминат през сходно отрезвяване.

Някои от елитите на съответните страни към момента са тясно свързани със западните бизнес кръгове и не изооставят очакванията, даже и на фона на санкционната война, отприщена против Русия, да се интегрират в международните пазари.

В същото време, възползвайки се от уязвимостта на отворените демократични системи, Западът употребява всички свои обичани принадлежности, с цел да докара до намаляване на позициите на без значение мислещите политици. Въпреки това векторът на придвижване е избран и в дълготраен проект освобождението от предходната взаимозависимост несъмнено ще се случи.

В последна сметка никакво увещание не може да накара индийците да не помнят вековете колониално подтисничество, бразилците - закононарушенията на военната хунта, покривани от Вашингтон, южноафриканците - спонсорираните от Съединени американски щати закононарушения от ерата на апартейда.

Но в последна сметка, с извънредно значимото алегорично значение на идната среща на върха на БРИКС, тази платформа надалеч не остава единствената опция на форматите, насърчавани от Запада. Същата Шанхайска организация за съдействие от дълго време се е трансформирала в основно съдружие, решаващо фундаментални проблеми в региона на сигурността в Евразийския район - и опашката за присъединение към нея продължава да пораства.

В Югоизточна Азия АСЕАН, дружно с други огромни интернационалните играчи, работи интензивно за пробутване на дневен ред, различен на този, насочен към Съединени американски щати. ОПЕК+ се трансформира в най-важния световен конгрес в региона на енергийната политика, пред който вашингтонските „ арбитри на международните бъднини “ са принудени да си мерят приказките. Африканският съюз интензивно трансформира статута на страните от континента в интернационалната политика. И този лист може да продължи дълго време.

Всъщност светът най-сетне стана многополюсен. И единствените хора, които отхвърлят да признаят свършения факт, са американски и европейски политици, които са пияни от илюзиите от предходни години и които към момента гледат на украинската рецесия като на късмет да си върнат позициите, изгубени вследствие на личната им надменност.

Те не схващат, че отшумяването на предходното владичество е неизбежно следване на справедливи исторически трендове. Би било наивно да се чакат някакви съдбоносни решения от идната среща на върха на БРИКС, които да предопределят развиването на човечеството - сходен възторг е по-характерен за празните всъщност събития на Г-7.

Лидерите на най-големите разрастващи се страни са наясно, че следва десетилетен път, който ще ни докара до мечтаната цел единствено през живота на идващите генерации. Но първите стъпки в тази посока към този момент са направени и възобновяване на неоколониалната еднополярност е допустимо единствено във въображението на вчерашните владетели на мислите, които безпомощно следят по какъв начин се унищожава по този начин комфортната за тях хегемонна действителност.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР