Форматът Шенген позволява свободното движение на лицата и мисля, че

...
Форматът Шенген позволява свободното движение на лицата и мисля, че
Коментари Харесай

Румънският президент: Изпълняваме от 2011 година техническите условия за Шенген

Форматът Шенген разрешава свободното придвижване на лицата и мисля, че това е значимо и за румънците, да се считат и те за пълноправни европейци, посочи Клаус Йоханис

Румъния извършва от 2011 година всички механически условия за присъединение към Шенгенското пространство и е значимо всички румънци да се възползват от свободното придвижване на лицата, акцентира през днешния ден румънският президентКлаус Йоханис, представен от Аджерпрес и Българска телеграфна агенция.

" Шенген не се отнася нито до запаси, нито до други неща. Той се отнася до механически критерии, които би трябвало да се изпълнят, по-специално контрола на границата, контрола на миграцията и така нататък Ние изпълняваме от 2011 година всички механически условия. Това беше проверявано и препроверявано ", съобщи президентът преди присъединяване си неофициална среща на Европейски съвет в Прага.

Той добави, че Румъния в същото време де факто е част от серия от стратегии и процедури, отнасящи се до Шенген, и " си вършим работата доста добре там ".

" Но отвън това, е ясно, че в случай че приказваме за единение и взаимност в Европа, тя би трябвало да съществува и сред нас. И тогава мнението ми е, че всички формати, които ни сближават, би трябвало да бъдат финализирани. Форматът Шенген разрешава свободното придвижване на лицата и мисля, че това е значимо и за румънците, да се считат и те за пълноправни европейци ", посочи Йоханис.

Той изрази убеденост, че сигурността на Европа и контролът върху придвижването на лицата, идващи отвън Европейски Съюз, ще бъдат доста по-добри, в случай че Румъния, България и Хърватия станат част от Шенгенското пространство.

" Техническите критерии ги изпълняваме, само че в този момент, през тези дни, дадохме опция на корпус от специалисти да дойдат да ревизират още един път, с цел да бъдат сигурни всички, че нещата са наред ", уточни президентът.

Той удостовери, че идната седмица министър председателят на Нидерландия Марк Рюте ще направи посещаване в Румъния.

" Премиерът Рюте идва идната седмица, с цел да посети нидерландските бойци, намиращи се в Чинку ", съобщи Йоханис.

През април Нидерландия заяви, че изпраща в Румъния 200 бойци, които ще бъдат ситуирани във военната база Чинку в окръг Брашов. Те са част от бойната група на НАТО, която е под управлението на Франция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР