Форматът 16+1“ цели укрепването на Европа. Ние нямаме за цел

...
Форматът 16+1“ цели укрепването на Европа. Ние нямаме за цел
Коментари Харесай

Борисов: Форматът „16+1“ цели укрепването на Европа

Форматът „ 16+1 “ цели укрепването на Европа. Ние нямаме за цел да разделяме Общността, както се притесняват някои. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов при откриването на бизнес форума, съпътстващ седмата Среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се организира в София, заяви държавната пресслужба.
 

По думите му днешната самодейност е потребна както за държавите-членки на Европейски Съюз, по този начин и за западнобалканските страни. “Тези срещи ни оказват помощ по-бързо да наваксаме изоставането си от старите страни членки на Европейски Съюз. На тях намираме финансиране за планове, за които еврофондовете не доближават ", сподели Борисов.
Премиерът уточни, че българският приоритет за вероятността за района остава в европейския дневен ред. „ Имаме огромни благоприятни условия. Западните Балканите не могат да се преглеждат настрана ”, сподели Борисов и уточни, че всеки един план за съгласуваност визира и страните от Централна и Източна Европа. „ Имаме необичаен късмет. Китай гледа доста позитивно на тези процеси и всяка страна има опция да усили своя Брутният вътрешен продукт, изграждайки своята транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура “, съобщи още Бойко Борисов. Той добави още, че когато няколко страни се обединят към един план реализацията му би могла да стане доста по-лесна.

„ Ако Европа бъде ослабена, това ще бъде неприятна вест за Китай. Нашата страна предизвиква груповото финансиране на планове и се надява да предложи конкурентни планове при равни стартови условия, съгласно с европейските условия “. Това съобщи по време на форума ръководителят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Той акцентира, че вратата на “16+1 ” е отворена и за страни от Европейски Съюз и добави, че китайската страна може да се възползва от българския опит и българските селскостопански артикули и да предложи свои индустриални артикули в страните от ЦИЕ.
 


Ли Къцян подчертава, че за Китай е извънредно значимо отварянето на пазара в района и ще работи за намаляването на митата за импорт, с цел да се насърчи световната търговия.-->
 
Министър-председателят Бойко Борисов приветства и присъединяване на представители на Световната банка и Европейската капиталова банка на бизнес форума. В бизнес форума през днешния ден присъединяване взимат и представители на 1500 компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР