Формално е автономна република, а на практика - лично феодално

...
Формално е автономна република, а на практика - лично феодално
Коментари Харесай

Лично феодално владение. Какъв е животът в азербайджанската Северна Корея

Формално е самостоятелна република, а на процедура - персонално феодално притежание. Наричат я азербайджанската " Северна Корея ". Ето за какво.

Репресии, ръководство по завещание и по роднинска линия, самодостатъчнoст на производството. Звучи като Северна Корея, само че не е. Става въпрос за Нахичеванската самостоятелна република - дребен район в Южен Кавказ, част от Азербайджан .

Улиците там са стерилно чисти, всичко наподобява неестествено подредено, по фасадите на блоковете даже е неразрешено да се простира пране. Последното е закон, признат по избор на дългогодишния водач на самостоятелната република Васиф Талибов . Чистотата в градовете се дължи на десетките държавни чиновници - учители, лекари, бойци, служители - те всяка събота са задължени да метат улиците.

Талибов, който някои в района назовават " ханът ", обаче не е прочут единствено с ексцентричните си закони. По време на 27-годишното му ръководство критиците му, публицисти и правозащитници са подлагани на репресии. Някои от тях даже са вкарвани в психиатрични лечебни заведения.

Самият Талибов е назначен за ръководител на Върховното заседание на Нахичеванската самостоятелна република през 1995 година от своя родственик Хейдар Алиев - третия президент на Азербайджан след разпада на Съюз на съветските социалистически републики и татко на сегашния президент на страната Илхам Алиев.

В края на декември 2022 година 62-годишният Талибов ненадейно заяви, че се отдръпва като началник на самостоятелна република заради здравословни аргументи. Въпреки че оставката му изненада мнозина, тя пристигна на фона на опитите на сегашния президент Илхам Алиев да си върне най-малко част от контрола в Нахчиван.

В последните месеци Алиев митническия комитет на Нахичеван и трансферира пълномощията му на държавните азербайджански митници. По-рано през ноември Баку и над локалните служби за сигурност.

Години наред в управлявания от Талибов район не бяха допускани задгранични медии. След като Талибов се отдръпна от поста си, екип на азербайджанската работа на Радио Свободна Европа беше позволен в територията. Пред публицистите на медията локалните поданици описват за годините на репресии, корупция и безработица.
Защо назовават района азербайджанската " Северна Корея "
Нахичеванската самостоятелна република съставлява ексклав, който граничи с Армения, Иран и Турция, само че не и с Азербайджан. Той е самостоятелен като самостоятелна република по време на Съветския съюз и е първата територия, която през 1990 година афишира самостоятелност от него.
 Азери от Нахичеванската самостоятелна република махат на ирански азери, събрали се от другата страна на границата на река Аракс в Иран, 8 януари 1990 година Две седмици по-късно, на 20 януари 1990 година, Нахичеванската самостоятелна република афишира самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики.
Историята на района е обвързвана с напрежението сред арменци и азери. През 1988 година, когато избухва спорът в близкия Нагорни Карабах , арменското население блокира всички пътища, свързващи Нахичеван с Азербайджан. Единствената връзка на Нахичеван с външния свят остават два дребни моста през река Аракс към Турция и Иран.

В резултат жителите на района стартират да създават сами огромна част от нужните им артикули, написа Би Би Си, а в самостоятелната република се заражда форма на икономическа самодостатъчност, сходна ненапълно на тази в Северна Корея. Днес обстановката е към този момент по-различна, като през последните години помощи и вложения идват от Азербайджан.
Репресии, побои, издевателства
Историята на самодостатъчност обаче не е единствената причина доста наблюдаващи да съпоставят Нахичеванската самостоятелна република със Северна Корея. Друга аналогия е властническият метод на ръководство на района.

През огромната част от съществуването си като съставна единица на Азербайджан, районът е ръководен от Васиф Талибов. Политическото му нанагорнище се дължи значително на брака му със Севил Султанова, чиято майка е племенница на азерския президент Хейдар Алиев.

Както Хайдар Алиев, по този начин и синът му Илхам са упреквани в политически репресии и напън върху медиите, а съгласно редица президентското семейство има парцели и активи за стотици милиони долари.
 Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и тогавашният водач Васиф Талибов в Нахичеван през януари 2017 година
Положението в дребния ексклав Нахичеван не е доста по-различно, отбелязва азербайджанската редакция на Радио Свободна Европа. През годините Васиф Талибов и двамата му синове – Реза и Сеймур – добиват монопол върху локалния бизнес посредством лични магазини и натрупват положение, като принуждават съперниците си да затворят или да се откажат от проектите си за пускане на бизнес.

Както в Азербайджан, по този начин и самостоятелната територия издевателствата над арестувани лица са главен проблем. През службата на Радио Свободна Европа Сафи Абасов - гражданин на град Аралик, споделя, че напролет на 2022 година е бил задържан на влизане от Турция в региона. Митническите управляващи са го спрели с обяснението, че непозволено внася в Нахичеван зеленчуци от непознатата страна - 90 кг картофи и лук.

" Аз стачкувах. Те споделиха - не, това не е разрешено. Въпреки че те самите [местните власти] внасят [хранителни продукти] с камиони ", споделя Абасов.

По думите му след митинга той е бил отведен в затворническа килия, където е прекарал девет дни. Там е бил изтезаван и му е отказана храна. Бил е освободен едвам откакто е платил 3000 маната (1764 долара) рушвет на съдията по случая му.
 Сафи Абасов споделя, че е бил арестуван и изтезаван, до момента в който е бил в полицейския арест в Нахичеван.
Подобни разкази за побои и издевателства от страна на правоохранителните органи в Нахичеван не са необикновени, като публицисти и правозащитници са желани цели, отбелязва азербайджанската работа на Радио Свободна Европа (РСЕ/РС).

Идрак Абасов , публицист, работещ по това време върху отчет за правата на индивида в района, е през февруари 2009 година поради пострадвания, получени по време на разпит от силите за сигурност в Нахичеван.
Игор Насибов , някогашен фотограф на свободна процедура от екипа азербайджанската работа на РСЕ/РС, пък е от незнайни нападатели през август 2014 година

В различен случай от септември 2011 година Яфез Хасанов , някогашен сътрудник на РСЕ/РС, е от Нахичеван в Иран след следствие за гибелта на мъж, хипотетично упрекнат в шпионаж в интерес на Техеран.
" Лично феодално притежание "
Въпреки че се счита, че такова принуждение е необятно публикувано в самостоятелната република, информацията за съответните случаи рядко доближава до външния свят. Дълги години представители на интернационалните правозащитни организации имаха възбрана да посещават територията.

Един от за ексклава от външна организация е оповестен през 2010 година от Норвежкия хелзинкски комитет.

" Управлението на Талибов остави малко вяра на обществото. В същото време необятно публикуваната беднотия и високото равнище на безработица имаха трагично негативно влияние върху изискванията на живот. Авторитарното ръководство и унищожаването на гражданското общество бяха подсилени от строга цензура и съществени нарушавания на човешките права ", написа в отчета.

От организацията Хюман Райтс Уоч дефинират района като " персонално феодално притежание на Талибов ". Оттам обаче показват, че не могат да разясняват положението на правата на индивида, защото не са имали достъп до Нахичеван от години.
" Работих денонощно "
На този декор икономическото състояние на доста поданици на района е тежко. Корупцията и опасността от затваряне или лишаване на бизнеса в интерес на някого от ръководещото семейство гонят предприемчивите. Възможностите за работа са малко.

В търсене на прехранване, мнозина отпътуват за прилежаща Турция, макар че публично до ноември 2022 година държавното управление на Талибов твърдеше, че в района няма безработица.

Пакиза Аллахвердиева е една от тези, принудени да търсят работа в Турция. Тя споделя, че е живяла там в продължение на 20 години със брачна половинка и децата си, с цел да събере пари за апартамент в родния ѝ град в Нахичеван.

" Работих толкоз дълго в Турция. Чистех стълби. Работех в текстилна фабрика. Работих денонощно, с цел да обзаведа този дом ", споделя дамата пред РСЕ/РС и прибавя: " Ако имаше работа в моята страна, за какво щях да напущам родината си? ".

Положението на Аллахвердиева е в внезапен контрастност с благосъстоянието на фамилията на до неотдавна управлявалия Васиф Талибов. От изтекли банкови данни през февруари предходната година стана ясно, че синовете на Талибов имат сметки в няколко задгранични банки, в това число Credit Suisse и Barclays .

Според Проекта за докладване на проведената престъпност и корупцията (OCCRP) банковите сметки на двамата братя са били употребявани за десетки преводи - на стойност над 20 млн. $ - от фиктивни компании, които са били част от огромни схеми за пране на пари, от OCCRP. През годините братята са придобили и парцели в Дубай и Грузия на стойност към 63 млн. $.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР