Формалният повод е опитът за преврат на кипърски гръцки националисти,

...
Формалният повод е опитът за преврат на кипърски гръцки националисти,
Коментари Харесай

Ердоган: Светът трябва да признае Севернокипърската турска република

Формалният мотив е опитът за прелом на кипърски гръцки националисти, които имаха намерение да причислят Кипър към Гърция, напомня Euronews. От 1974 година Кипър е член Европейския съюз от 2004 година, въпреки и разграничен на две след 1974 година Северната част на острова с преобладаващо болшинство от кипърски турци и турски заселници се самопровъзгласи за Севернокипърска турска република (RTCN) през 1983 година Територията е приета за страна единствено от Анкара.

Преговорите за споразумяване на решението за две страни са в застой от 2017 година Планът на Организация на обединените нации за сливане беше подложен на референдум през 2004 година Идеята утвърдиха 65% от кипърските турци на север, до момента в който над 75% от кипърските гърци гласоподаваха срещу разделянето на Кипър на две страни, препоръчано от Турция.

В първото си интернационално посещаване, за което избра точно Северен Кипър, Реджеп Тайип Ердоган още веднъж акцентира поддръжката си за така наречен Севернокипърска турска република и отбрани самодейността за две страни на средиземноморския...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР