Формалната причина за спирането на тръбопровода е решение на районен

...
Формалната причина за спирането на тръбопровода е решение на районен
Коментари Харесай

Тревожна новина: Русия блокира за 30 дни един от най-големите нефтопроводи в света

Формалната причина за прекъсването на тръбопровода е решение на областен съд в Новоросийск, който глоби КТК поради нередности в документите, обвързвана с проекта за справяне с спешно разливане на петрол.

Тръбопроводът на КТК придвижва петрол от трите най-големи казахстански залежи Тенгиз, Кашаган и Карачаганак, а също от съветски петролни полета в каспийския район. За 2021 година по тръбата са минали 53 млн. т казахстански петрол (67%) и 7,7 млн. т съветски (13%). По Тенгиз-Новоросийск минават 81% от целия нефтен експорт на Казахстан, който през 2021 година е на бил на стойност $31 милиарда

Бруталният удар против казахстанския нефтен експорт може да има две пояснения. Първото е обвързвано с желанието на Казахстан за внимателно разграничаване от Москва в областта на стопанската система. Тези дни финансовото министерство в Нур-Султан разгласява за публично разискване плана на заповед за налагане на ограничаване за експорт на попадащи под западните наказания артикули от Казахстан за Русия. Въпросът се свежда до това дали Москва ще успее да вкарва неразрешените артикули през казахстанска територия, възползвайки се от това, че най-малко на доктрина Евразийският стопански съюз съставлява зона за свободна търговия и не би трябвало да има вътрешни бариери за придвижването на стоките. В този подтекст петролният експорт по тръбата Тенгиз-Новоросийск се употребява като лост за напън върху Казахстан.

Другата цел на Москва е да подгрее още повече напрежението на международния петролен пазар, да тласне цените нагоре и да покаже на европейците, че те ще бъдат в огромна неволя, когато в края на годината спрат вноса на съветски петрол. Трябва да се има поради, че голямата част от казахстанския нефт, приближаващ по тръбата на КТК, отива точно в страните от Европейски Съюз.

Новият внезапен ход на Русия на полето на енергийната геополитика демонстрира, че Кремъл се готви за дълга и безкомпромисна борба в режим на наказания. Москва клати пламенно така и така нестабилната лодка на световния нефтено-газов баланс, даже и с риск тя самата да падне отвън борда. Блокирането на нефтопровода Тенгиз-Новоросийск се вписва в руслото на политиката на прекъсване на газовите доставки и изнудване на европейските клиенти на „ Газпром “. И тази политика на Кремъл не се въздейства от никакви сантименти, нейна жертва могат да паднат даже и най-близките съветски съдружници.

Пламен Димитров

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР